Principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Igor Jovkva, şeful biroului prezidenţial, a declarat marţi noaptea la postul de televiziune spaniol Cuatro că şeful statului ucrainean "este foarte optimist" pentru că ştie "că vom câştiga" războiul împotriva Rusiei, relatează EFE.
 

Consilierul lui Zelenski a cerut sprijinul țărilor din UE

Într-un interviu acordat emisiunii "Todo es verdad", Jovkva a dat asigurări că liderii ucraineni nu şi-au pierdut speranţa în negocierile cu Rusia şi a reiterat că Zelenski este dispus să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Preşedintele meu este pregătit, dar nu ştim dacă şi ceilalţi (ruşii - n.r.) sunt pregătiţi", a spus el.

Principalul consilier al lui Zelenski a cerut sprijinul Spaniei şi al tuturor ţărilor din Europa pentru ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene "cât mai repede cu putinţă".

Separat, agenţia Ukrinform a relatat că purtătorul de cuvânt al comandamentului forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că armata ucraineană a doborât 100 de aeronave ruseşti de la începerea invaziei, la 24 februarie.

Potrivit acestui bilanţ, în data de 22 martie, forţele ucrainene au doborât şase avioane inamice, un elicopter, cinci drone şi cinci rachete, ceea ce ridică la 100 numărul aparatelor de zbor inamice doborâte de la începerea conflictului.

În fine, Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Gestionarea Zonelor de Excludere a acuzat trupele ruse, într-un comunicat de presă, că au distrus un laborator de tratare a deşeurilor radioactive la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, ocupată încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit sursei citate, laboratorul a costat mai bine de 6 milioane de euro, se afla în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl şi era un complex cu "importante capacităţi de analiză şi investigaţie" în domeniul gestionării deşeurilor radioactive.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Laboratorul a fost construit în 2015 cu ajutorul fondurilor UE pentru cooperare în domeniul securităţii nucleare şi, potrivit comunicatului, avea echipamente şi capacităţi de analiză unice în Europa. Potrivit sursei citate, în laborator existau "mostre extrem de active şi mostre de izotopi radioactivi care în prezent se află în mâinile duşmanului".

Centrala nucleară de la Cernobîl, unde în 1986 s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie, nu este operaţională, însă necesită în continuare activităţi de control, analiză şi supraveghere. Armata rusă a ocupat centrala, situată la nord de Kiev, în data de 24 februarie, aminteşte EFE.AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.