Audierile în comisiile parlamentare a miniștrilor propuși pentru ocuparea portofoliilor din Guvernul Ciolacu se desfășoară miercuri, între orele 10.00 și 16.45, confom programului stabilit de Parlament. Votul privind învestirea noului Executiv ar urma să aibă loc joi, de la ora 12.00.

Azi încep audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile parlamentare

UPDATE 16:40: Luminiţa Odobescu (PNL) a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, iar Angel Tîlvăr (PSD) a fost aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

UPDATE16:35 Ministrul propus la Investiţii şi Proiecte Europene, Adrian Câciu, a primit miercuri aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă.

UPDATE 15:05: Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru Ministerul Familiei, cu 39 pentru și 21 împotrivă.

UPDATE14.55: Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv cu 25 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și o abținere.

UPDATE 14:20: Parlamentarii USR din comisiile de sănătate protestează cu pancarte la audierea lui Alexandru Rafila:

UPDATE 14:10: Raluca Turcan (PNL) a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii.

UPDATE: 13:40: Marius Budăi (PSD) a fost avizat pozitiv de comisiile parlamentare pentru un nou mandat la Ministerul Muncii.

UPDATE 13:20: Avize pozitive în comisii pentru Marcel Boloș (PNL) la Finanțe și Radu Oprea (PSD) la Economie.

UPDATE 12:40: Ministrul desemnal al Finanțelor Publice, Marcel Boloș (PNL), a declarat, la audieri, că „nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite”. Oficialul a menționat că orice modificare a sistemului fiscal trebuie anunțată din timp.

UPDATE 12:15: Adrian Veştea (PNL) a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Dezvoltării.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a anunțat numele miniștrilor vizați de o posibilă...
Nicolae Ciucă a anunțat...

UPDATE 12:10: Ministrul nominalizat pentru a conduce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a primit aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

UPDATE 12:00: Ministrul desemnat al Energiei - Sebastian Burduja (PNL). „România se confruntă cu o trilemă energetică. Avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în același timp.”

UPDATE 11:25: Sorin Grindeanu este audiat pentru funcția de ministru al Transporturilor. El a declarat că au fost semnate toate contractele pentru Autostrada Sibiu – Pitești și A1 Lugoj – Deva. Pe Autostrada Moldovei, A7, 12 din cele 13 contracte au fost semnate.

UPDATE 11:20: Deputatul UDMR Szabó Ödön, la audierea Ligiei Deca pentru Ministerul Educației.

Citeste si:
Ministrul Afacerilor Externe participă azi la reuniunea miniştrilor...
Ministrul Afacerilor Externe...

Update 10:00: Au început audierile în fața comisiilor de specialitate. Primii chemați au fost candidații pentru ministerele Agriculturii, Justiției și Educației. La ora 11:00 vor fi audiați miniștrii de la Dezvoltare, Transporturi și Energie, iar de la 12:00 cei de la Finanțe, Cercetare și Economie.

Astăzi ar trebui sa înceapa și audierile miniștrilor propuși. Viitorul ministru al Justiţiei va fi liberala Alina Gorghiu, iar Bogdan Aurescu pierde Ministerul Afacerilor Externe în favoarea Luminiţei Odobescu, în timp ce Raluca Turcan preia Cultura. Petre Daea a pierdut Ministerul Agriculturii, în schimb Sorin Grindeanu rămâne la şefia Transporturilor.

Avizul comisiilor de specialitate este consultativ, însă au fost cazuri în trecut când miniștrii desemnați care au primit aviz negativ au fost retrași din componența Cabinetului propus pentru învestire. PSD și PNL au majoritatea necesară pentru a-și trece fără probleme miniștrii nominalizați de votul comisiilor. În schimb, în unele cazuri, pot apărea și contestări chiar din interiorul coaliției. De exemplu, este cazul al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, criticat atât din interiorul PSD, cât și recent de parlamentarii PNL din Comisia de sănătate.

Citeste si:
Ciucă: Renegocierea PNRR, discutată la întâlnirea din ianuarie a...
Ciucă: Renegocierea PNRR,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iunie 2023 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.