Judecatorii instantei supreme arata ca fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea a pretins bani pentru sine si pentru PDL Bucuresti, ca a participat la sedintele in care s-a discutat implicarea ministerului in Gala Bute si ca persoane cu functii importante s-au pretat la actiuni care au adus prejudicii ministerului Dezvoltarii.

”Probele administrate au dovedit faptul ca inculpata Udrea Elena Gabriela, in conditiile in care functionarii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului i-au adus la cunostinta ca nu pot achita integral suma mentionata in contractul de servicii nr.232/24.06.2011 intrucat nu au fost receptionate in totalitate serviciile contractate, iar reprezentantii BRD faceau presiuni asupra ministerului pentru a achita intreaga suma, invocand adresa nr.50075/29 iunie 2011 emisa de minister, a identificat o alta solutie pentru rezolvarea acestei situatii, respectiv ca o parte din sumele de bani pe care le platea martorul Gardean Adrian, reprezentand procentul de 10% din sumele incasate de S.C. Termogaz Company S.A. sa fie transferate catre Obreja Rudel, sub forma unui contract de publicitate incheiat cu societatea acestuia, S.C. Europlus Computers SRL, in valoare de 3.000.000 lei”, se arata in motivarea instantei.

De asemenea, probele administrate (...) ”au dovedit fara echivoc ca sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor de coruptie au ajuns in patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela si al Organizatiei PDL Bucuresti, prin remiteri in numerar sau plata contravalorii unor servicii prestate in favoarea acestora”, se mai arata in documentul instantei.

Judecatorii mai arata ca Elena Udrea a participat la mai multe sedinte

In cadrul acestora s-a discutat despre implicarea ministerului in campania de promovare a Galei Bute, s-a implicat in achizitia de servicii, chiar daca Udrea a negat acest lucru.

”Contrar sustinerilor sale, inculpata Udrea Elena Gabriela a participat la o parte din sedintele in care s-au dezbatut problemele legate de implicarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in evenimentul sportiv din luna iulie 2011, exprimandu-si personal dorinta de a participa la unele sedinte, a cerut functionarilor din minister sa identifice solutii care sa faca posibila implicarea ministerului in eveniment, a insistat ca functionarii sa se intalneasca cu Obreja Rudel, a fost informata permanent de evolutia procesului de achizitie a serviciilor de promovare, de impedimentele pe care functionarii implicati le intampinau din partea inculpatului Obreja Rudel, a coordonat, direct sau indirect, intreaga procedura de achizitie a serviciilor de promovare desfasurata cu incalcarea normelor legale”, se mai arata in motivare.
Citeste si:
Bilanț MAI pentru weekendul de Rusalii
Bilanț MAI pentru weekendul...

Judecatorii mai arata ca in acest dosar ”infractiunile comise sunt de o gravitate sporita avand in vedere ca persoane detinand functii publice importante la cel mai inalt nivel - ministru, director general al Companiei Nationale de Investitii, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului s-au implicat in mecanisme infractionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispusi la randul lor sa „restituie” un procent din sumele incasate, cu consecinta atingerii semnificative a principiului liberei concurente si insusirii, fara drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela in interesul sau personal sau al Organizatiei PDL Bucuresti”, se mai arata in document.

Magistratii arata ca este neechivoc faptul ca pe parcursul procedurii de achizitie a serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentului sportiv desfasurat in 9 iulie 2011 au fost incalcate mai multe dispozitii legale referitoare la incheierea contractelor de achizitie publica. Ei arata ca cei judecati in dosar au folosit adevarate scheme infractionale, scrie News.ro.

”Nu este lipsita de relevanta nici modalitatea de savarsire a infractiunilor, schemele infractionale gandite si puse in practica de inculpati pentru a intra in posesia sumelor de bani platite de agentii economici cu titlu de mita, creandu-se aparenta unor operatiuni legale.(...) De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mita de inculpata Udrea Elena Gabriela in modalitatile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ca urmare a achitarii contravalorii serviciilor de promovare a Romaniei cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ”, se mai arata in motivare.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Cu referire la geanta cu 900.000 de euro primita de Udrea de la secretarul ministerului, judecatorii considera ca ”martora Mocanu Mariana nu infirma ca la 6 octombrie 2011 inculpatul Nastasia Gheorghe a venit in cabinetul ministrului Udrea Elena Gabriel, precum si faptul ca nu si-a capacitat atentia asupra imprejurarii daca inculpatul avea asupra sa o geanta, deoarece Nastasia Gheorghe era secretarul general al ministerului, venea frecvent la cabinetul ministrului si era seful sau”.

In plus, judecatorii ii reproseaza Elenei Udrea ca nu a exercitat un control al legalitatii activitatii functionarilor implicati in procedura achizitiei serviciilor de promovare a Romaniei, ”ci, dimpotriva, i-a determinat pe acestia sa identifice solutii pentru implicarea ministerului in evenimentul sportiv „Campion pentru Romania” cu incalcarea legislatiei care reglementeaza domeniul achizitiilor publice, inculpata coordonand, direct sau indirect, intreaga procedura de atribuire a contractului desfasurata cu incalcarea dispozitiilor OUG nr.34/2006” si ca acesta se face vinovata de abuz in serviciu si a incalcat legisdlatia primara, in formula modificata de Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Bilete de tren mai scumpe cu 20% de azi. Motivarea autorităților
Condiții, nu, întârzieri și...

”Inalta Curte constata ca atributiile de serviciu incalcate de inculpata Udrea Elena Gabriela, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si care determina retinerea savarsirii de catre aceasta a infractiunii de abuz in serviciu, sunt expres reglementate prin Legea nr.90/2001, in acord cu prevederile Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr.405 din 15 iunie 2016”, se mai arata in document.

In martie 2017, instanta suprema a condamnat-o, in dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale Elena Udrea la sase ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu, fiind achitata pentru tentativa de folosire de declaratii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Citeste si:
Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea a scăpat de...

Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungua primit o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mita.

Instanta a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragos Botoroaga la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box. In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.

Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au sustinut ca Elena Udrea a avut cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.