Primarul din Bacau, Romeo Stavarache, a fost suspendat din PNL, dupa ce a fost condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru tentativa de abuz in serviciu, co-presedintele PNL Bacau Tudorita Lungu spunand ca el ar trebui sa demisioneze din functia publica si din partid.

Primarul din Bacau, Romeo Stavarache, condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de coruptie, a fost suspendat de conducerea PNL din functia de membru de partid, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In decizia luata, sefii PNL Bacau au invocat statutul partidului, care, potrivit acestora, prevede ca orice membru care este condamnat de prima instanta de judecata este automat suspendat din functie.

De altfel, in vara anului trecut, Stavarache a fost suspendat din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Bacau a PNL, dupa ce procurorii DNA l-au retinut pentru ca ar fi primita mita 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, acest dosar fiind in prezent pe rolul instantei de judecata.

"Nu stiu ce vrea domnul Stavarache, insa, daca as fi in locul dumnealui, mi-as fi dat demisia atat din partid, cat si din functia publica. Si pentru domnia sa ar fi fost mult mai simplu. Dar demisia este un act unilateral, asa ca…"
, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, co-presedintele PNL Bacau Tudorita Lungu.

Aflat la finalul celui de-al treilea mandat de primar, Romeo Stavarache nu a fost luat in calcul de conducerea partidului pentru o noua candidatura la Primaria Bacau. Deocamdata, in cursa interna pentru desemnarea candidatului sunt inscrisi sase membri de partid, printre care Tudorita Lungu si senatorul Dragos Luchian.

Primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, marti, de Tribunalul Bacau, in dosarul in care a fost trimis in judecata in aprilie 2014, pentru ca ar fi aprobat repartizarea unei locuinte catre un subaltern, sentinta nefiind definitiva.

Magistratii Tribunalului Bacau l-au condamnat pe Romeo Stavarache la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa de abuz in serviciu, in dosarul in care a fost trimis in judecata in aprilie 2014, alaturi de alte doua persoane, angajate ale Primariei Bacau la data faptelor.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

De altfel, Gheorghe Muntianu, la data faptelor sef al Serviciului administrare fond locativ si indrumare asociatii de proprietari din Primaria Bacau, a fost condamnat tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa de abuz in serviciu, uz de fals si conflict de interese, iar Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Directiei patrimoniu din Primaria Bacau, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa de abuz in serviciu.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile de la pronuntare. In aprilie 2014, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost trimis in judecata de DNA, pentru tentativa de abuz in serviciu, intr-un dosar privind repartizarea unei locuinte catre un subaltern.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Gheorghe Muntianu, pentru tentativa de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals si conflict de interese, dar si Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Directiei patrimoniu din cadrul Primariei Bacau si fost sef serviciu la Serviciul Patrimoniu, acuzat tot de tentativa de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Potrivit rechizitoriului, in calitate de sef al Serviciului administrare fond locativ si indrumare asociatii de proprietari din Primaria Bacau, Gheorghe Muntianu "si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, repartizandu-si o locuinta din fondul locativ de stat aflata in administrarea Consiliului Local Bacau (apartament in municipiul Bacau), in vederea achizitionarii acesteia", potrivit DNA. Prin aceasta, sustineau procurorii, functionarul urmarea obtinerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achizitionarea unui apartament la un pret derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalitatile de vanzare-cumparare a apartamentului fiind oprite.

"Concret, la data de 13 iunie 2008, a intocmit si semnat documentul prin care si-a repartizat, in vederea inchirierii, un apartament compus din 2 camere situat in Bacau, locuinta din fondul locativ de stat. Aceasta, in conditiile in care, Comisia sociala nu intocmise ordinea de prioritate a solicitantilor de locuinte si in lipsa unei hotarari a Consiliului Local Bacau prin care sa-i fie repartizata o locuinta sociala sau din fondul locativ de stat. La aceeasi data, si-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinte, confirmand ca indeplineste conditiile legale pentru a fi aprobata, in imprejurarile in care, la cerere, nu erau atasate documente care sa ateste venitul obtinut si, mai mult, nu indeplinea conditia de venit pentru accesul la locuinta sociala sau din fondul locativ de stat, prevazuta de lege", arata DNA.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

In aceeasi zi, potrivit anchetatorilor, in calitate de director executiv al Directiei patrimoniu din Primaria Bacau, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul sau Gheorghe Muntianu repartitia apartamentului, iar primarul Romeo Stavarache a aprobat-o. Aceasta in conditiile in care Comisia sociala nu intocmise ordinea de prioritate a solicitantilor de locuinte si in lipsa unei hotarari a Consiliului Local Bacau prin care lui Muntianu sa-i fi fost repartizata o locuinta sociala sau din fondul locativ de stat.

In 25 februarie 2009, Romeo Stavarache a aprobat incheierea contractului de vanzare-cumparare pentru locuinta respectiva, ca urmare a solicitarii formulate de Muntianu in cadrul audientelor, desi cererea acestuia nu fusese verificata de compartimentele de specialitate din cadrul Primariei Bacau, iar la cerere nu au fost anexate inscrisurile care dovedeau calitatea de chirias si indeplinirea obligatiilor rezultate din aceasta calitate, sustineau procurorii.

Citeste si:
Wizz Air închide baza aeriană din Bacău. Cum își pot recupera...
Wizz Air închide baza aeriană...

Toate actiunile lui Gheorghe Muntianu au fost "subsumate scopului urmarit de acesta, respectiv cumpararea unei locuinte din fondul locativ de stat al municipiului Bacau, la un pret derizoriu", preciza DNA.

Gheorghe Muntianu nu a mai intrat in posesia apartamentului, pe motiv ca formalitatile de vanzare-cumparare a apartamentului au fost oprite ca urmare a inceperii cercetarilor din cauza. Incepand cu 30 septembrie 2012, Primaria Bacau a procedat la rezilierea contractului de inchiriere a apartamentului.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii dupa trimiterea sa in judecata in acest caz, primarul Romeo Stavarache sustinea ca nu a semnat acel contract prin care i s-a repartizat unui subaltern un apartament din fondul locativ al Primariei.

Edilul afirma ca, in aceste conditii, fapta de care este acuzat nu ar exista si nici nu ar fi existat vreodata.

"Fapta pentru care sunt trimis in judecata, si anume tentativa la abuz in serviciu pe motiv ca s-ar fi creat un presupus prejudiciu in urma incheierii unui contract de vanzare-cumparare pentru un apartament, nu exista, intrucat nici contractul de inchiriere, si nici contractul de vanzare nu au fost niciodata semnate de mine. Singurul document care este invocat in inceperea urmaririi penale si trimiterea mea in judecata, pentru producerea unui eventual prejudiciu, este contractul de vanzare-cumparare. In momentul in care dosarul a ajuns la DNA, luasem toate masurile ca acel contract de inchiriere sa fie reziliat, iar perfectarea contractului de vanzare-cumparare sa fie stopat. Cercetarea si inceperea urmaririi penale de catre DNA s-au realizat incepand cu luna martie 2013, iar rezilierea contractului de inchiriere si dispozitia de neincheiere a contractului de vanzare-cumparare au fost facute in 16 martie 2011, respectiv in 26 septembrie 2012", sustinea Romeo Stavarache.

Edilul din Bacau considera drept "o eroare" decizia procurorilor de a-l trimite in judecata si sustinea ca articolul de lege invocat ar fi neconstitutional.

Primarul Romeo Stavarache mai este este suspect intr-un nou dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, fiind cercetat pentru modul in care, impreuna cu alti angajati ai Primariei, a cheltuit unele sume de bani atat de la bugetul local, cat si din cel al UE.

Surse apropiate anchetei declarau in iulie 2015 ca primarul Romeo Stavarache este acuzat de catre procurorii anticoruptie de comiterea a doua infractiuni - tentativa de abuz in serviciu si complicitate la o tentativa de fraudare a fondurilor europene, in ambele cazuri fiind vorba despre aceeasi investitie, si anume reabilitarea si modernizarea Pasajului Letea.

In cazul primei infractiuni, edilul de Bacau ar fi initiat si sustinut in Consiliul Local, in decembrie 2013, un proiect de hotarare pentru alocarea unor fonduri suplimentare pentru continuarea derularii proiectului de reabilitare a pasajului, in suma de 430.000 de lei. In privinta celei de-a doua acuzatii, DNA sustinea ca Stavarache ar fi solicitat Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru acoperirea, de asemenea, a unor cheltuieli suplimentare la aceeasi investitie.

Pe langa primarul Romeo Stavarache, alti peste 20 de angajati ai Primariei Bacau, inclusiv sefi de servicii, sunt cercetati in acelasi dosar, toti avand, cel putin deocamdata, calitatea de suspect.

Romeo Stavarache mai este judecat si intr-un alt dosar de coruptie. In 25 iulie 2014, DNA a dispus trimiterea in judecata a primarului Bacaului pentru cinci infractiuni de luare de mita comise in perioada 2008-2011, suma totala pe care ar fi primit-o edilul ridicandu-se la peste 2,3 milioane de lei.

In acelasi dosar, sunt judecati oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008-2011, Romeo Stavarache a pretins si primit, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii anticoruptie mai spuneau ca toate sumele de bani au fost primite de catre Stavarache prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenusa si Constantin Apostol.

In acest dosar, Stavarache a fost arestat preventiv in 1 iulie 2014, iar in 3 septembrie acelasi an a fost plasat in arest la domiciliu. Tot in 3 septembrie anul trecut, instanta suprema a stabilit ca Liviu Goian si Liviu Vasile Cenusa sa fie judecati in stare de arest la domiciliu.

Romeo Stavarache a fost suspendat din functie pe perioada masurilor preventive si si-a reluat activitatea in 19 februarie, dupa doua saptamani de concediu de odihna, in conditiile in care, pe 2 februarie, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.