Presedintele Traian Basescu a fost din nou reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, de organizatia Romani CRISS, dupa ce a facut joi o serie de declaratii privind "clanurile de romi".

Romani CRISS a depus o noua plangere la CNCD prin care solicita sanctionarea presedintelui Traian Basescu pentru "atacurile rasiste" la adresa romilor, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

In continuare, ONG-ul reproduce declaratia de miercuri a presedintelui: "Clanurile de romi au protectie politica, care, de regula, este insotita si de protectie a institutiilor statului care vizeaza lupta impotriva crimei organizate si acesta a fost motivul pentru care in CSAT s-a emis hotarare speciala care vizeaza lupta impotriva crimei organizate inca din anul 2009. La vremea aceea, crima organizata la nivel local era inca o problema neatinsa. Dupa hotararea CSAT s-au constituit structuri mixte, procurori, SRI, politie, DGIPI, care au inceput lupta impotriva acestor clanuri si convingerea mea este ca statul va castiga lupta cu aceste clanuri".

"Romani CRISS se exprima in mod explicit in favoarea aplicarii legii si a combaterii crimei organizate. Acest lucru trebuie sa aiba loc pentru toti suspectii, indiferent de culoarea pielii sau de culoarea politica. Insa, discursul presedintelui este foarte periculos pentru ca prezinta romii ca infractori", mai spune organizatia in comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit ONG-ului, din afirmatiile presedintelui rezulta ca la nivelul CSAT a fost adoptata in anul 2009 o strategie de lupta impotriva crimei organizate la nivel local, iar seful statului sugereaza ca aceasta strategie vizeaza clanurile de romi, clanuri care beneficiaza de protectie politica.

Presedintele Traian Basescu a fost amendat, in 10 februarie, de CNCD, pentru declaratiile facute in noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat ca "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

"Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare", se arata intr-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.

Presedintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmatii, de asociatia Romani CRISS.

Pe de alta parte, in iulie anul trecut, CNCD a decis ca declaratia facuta de presedintele Traian Basescu la o intalnire cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri - "Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...)" - nu constituie discriminare, incadrandu-se in limitele libertatii de exprimare.

In octombrie 2011, presedintele a primit un avertisment de la CNCD pentru o declaratie, facuta intr-o emisiune televizata, in care a comentat opozitia Finlandei la aderarea Romaniei la Schengen facand referire la romii din Romania care cersesc la Helsinki.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

"Nu poti sa ii spui finlandezului, tiganii nu au fost la Helsinki si nu au cersit. Ce poate sa faca diplomatia cand Guvernul constata ca tiganii cersesc agresiv, au inceput sa fure prin autobuze, ce poate sa faca diplomatia, pentru ca acolo e reactia opiniei publice?", a spus seful statului.

In aceeasi emisiune, Basescu a afirmat, referindu-se la monarhie, ca "80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat". "Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?", a spus presedintele.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis, in 23 mai 2007, sa-l sanctioneze pe Traian Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" de catre seful statului la adresa jurnalistei Andreea Pana de la Antena 1 este o discriminare.

Citeste si:
Mihai Bendeac a fost amendat cu 10.000 de lei de CNCD: „A făcut o...
Mihai Bendeac a fost amendat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.