Dorin Cioabă, recunoscut drept „regele” internațional al romilor, a declarat că va continua să solicite conducerii din India să recunoască romii ca minoritate etnică a poporului indian pentru a putea fi reprezentați în lume.

Romii cer Indiei să îi recunoască în calitate de minoritate etnică

Reprezentantul romilor, Dorin Cioabă, a declarat că va trimite un ultimatum guvernului Indiei pentru a recunoaște populația romă drept națiune care trăiește în diasporă, în caz contrat, acesta se va adresa unui tribunal internațional. Cioabă spune că s-a săturat ca populația romilor să fie considerați ai nimănui și nu își dorește revenirea la „patrie” sau alte beneficii din partea statului.

„Vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii - că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană. Ne-ar ajuta și la Națiunile Unite, pentru că atunci guvernul Indiei ar putea să vorbească și în numele nostru. Dacă nu vor dori s-o facem normal, ne vom adresa instanței”, a declarat Dorin Cioabă, potrivit Turnul Sfatului.

În urmă cu 6 ani, ministrul de externe al Indiei a declarat că romii sunt „copiii Indiei” și că este nevoie de documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi. Acesta a promis că romii vor fi recunoscuți de India, însă acest lucru a rămas doar o promisiune până și în ziua de astăzi.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, a mai spus Cioabă.

Vineri, 23 septembrie, în Sibiu au avut loc alegerile pentru funcția de președinte al UIR. Dorin Cioabă a declarat că își dorește să stabilească niște relații mai apropiate cu UE și că are în plan să ceară uniunii să cheltuiască banii dedicați minorității rome cu mai mult folos.

„UE este în căutarea unui partener serios pentru a derula un fond foarte mare de bani care este alocat minorității romilor. Dar din cauza că asociațiile romilor nu au prezentat până acum o strategie, au fost lăsați toți deoparte. Acum noi am pregătit și o siglă nouă pe care vrem să o promovăm în care am introdus și culorile UE: adică vrem cumva să ne apropiem de UE și să obținem acest parteneriat”, a spus Cioabă.

Citeste si:
Dorin Cioabă: „Vor fi numai pene de lebădă în toată Austria pentru...
Dorin Cioabă, amenințări...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.