Sondajul Ipsos il arata cu 23,7% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.

Update 10:00, 24 aprilie: Ministerul precizeaza ca prezenta la urne a fost de 78,69%, usor mai scazuta fata de 80,42% cat a fost în primul tur al alegerilor prezidentiale din 2012.
Emmanuel Macron : 23,75%
Marine Le Pen : 21,53%
François Fillon : 19,91%
Jean-Luc Mélenchon : 19,64%
Benoît Hamon : 6,35%
Nicolas Dupont-Aignan : 4,75%
Jean Lassalle : 1,22%
Philippe Poutou : 1,10%
François Asselineau : 0,92%
Nathalie Arthaud : 0,65%
Jacques Cheminade : 0,18%

Update 22:55 - Presedintele Hollande l-a felicitat intr-o convorbire telefonica pe Emmanuel Macron. Conservatorul Fillon a anuntat ca va vota cu Macron.

Update 22:29
- Marine Le Pen a promis ca-i va elibera pe francezi de elitele arogante, in primul sau discurs: ”Marea problema in aceste alegeri este globalizarea alarmanta, care ameninta intreaga civilizatie”, a declarat Le Pen, potrivit BBC.

Update 21:44- Datele exit poll-ului realizat pentru BFMTV, ajustate: Emmanuel Macron -24% din sufragii, Le Pen - 21,8%, scrie digi24.ro.

Update 21:48-
Emmanuel Macron a declarat ca alegatorii sai au reusit sa intoarca o noua pagina in politica franceza, dupa ce primele estimari si exit-poll-uri il arata drept castigator al primului tur al alegerilor prezidentiale din Hexagon.

Update 21:14 Prezidentiabilul En Marche, Emmanuel Macron, a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale, potrivit exit-poll-urilor publicate imediat dupa inchiderea urnelor de mai multe organizatii din Franta. Sondajul Ipsos arata ca Emmanuel Macron se va confrunta in al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee cu Marine Le Pen, transmite Reuters.

Sondajul Ipsos il arata cu 23,7% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Update 21:02- Sectiile de votare s-au inchis.

Update 18:32- 69,42% dintre alegatorii francezi au votat pana la ora locala 17.00

Update 17:00- Alegatorii francezi asteapta in cozi lungi pentru a putea sa voteze la sectiile deschise in strainatate, timpul de asteptare fiind de peste trei ore la o sectie din metropola canadiana Montreal. Intre timp, reprezentantii ministerului de Externe sustin ca prezenta ridicata la urne nu a creat probleme majore la sectiile deschise in strainatate, relateaza BBC.

Update 15:35
- Emmanuel Macron si Marine Le Pen au votat.

Update 13:38- 28,54% dintre alegatorii francezi au votat pana la ora locala 12.00

Update 13:02- O sectie de votare din orasul Besancon, din estul Frantei, a fost evacuata duminica dupa ce un autovehicul furat a fost abandonat in apropiere, acesta avand motorul pornit, a anuntat Ministerul de Interne al Frantei, citat de Reuters.

Vezi foto aici.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Alegatorii pot vota la una din cele 69.245 de sectii de vot deschise atat in Hexagon, precum si in teritoriile de peste mari ale Frantei.

Pe teritoriul tarii, cele 66.546 de sectii de vot se vor deschide la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei) – cu o ora mai tarziu decat la prezidentialele precedente, pentru a evita riscul divulgarii rezultatelor. Totusi, sectiile vor ramane deschise pana la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei) in marile orase din Franta.

In unele colonii si teritorii franceze de peste mari, votul incepe de sambata. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceza, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon si Polinezia. In Reunion, Mayotte si in Noua Caledonie, votul se va derula simultan cu cel din Franta.

Primul tur al alegerilor va avea loc sambata si in ambasadele si consultatele de pe continentul american, inclusiv in Hawaii.

In 2017, in cursa prezidentiala se afla Nathalie Arthaud, François Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, François Fillon, Benoit Hamon, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon si Philippe Poutou.

Merita aminitit ca niciun rezultat fie partial sau definitiv, cu exceptia celor privind rata de participare, nu va putea sa fie comunicat inainte de inchiderea ultimelor sectii de vot din Hexagon, adica dupa ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei).

Citeste si:
Proteste violente la Paris împotriva reformei pensiilor
Proteste violente la Paris...

La ora locala 12.00 (13.00), ministrul de Interne va anunta primele date despre rata de participare. Analistii sustin ca rata de participare va juca un rol extrem de important in aceste alegeri prezidentiale, pentru ca aproximativ o treime dintre alegatorii francezi au ramas indecisi pana in ajunul primului tur.

Marine Le Pen va beneficia cel mai mult de o rata scazuta de participare la alegeri, in vreme ce o rata mare ar putea sa insemne o victorie pentru un candidat mai moderat, precum Emmanuel Macron.

Ministrul de Interne va anunta la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei) primele rezultate preliminare, care in mod traditional au indicat cine va ajunge in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, desi sondajele nu au fost niciodata atat de stranse ca in prezent, cu doar patru puncte procentuale intre primii patru clasati: 23% pentru Emmanuel Macron si Marine Le Pen, 19,5% pentru Jean-Luc Melenchon si 19% pentru Francois Fillon.

Citeste si:
Candidații propuși la CCR vor fi audiați în Comisia juridică
Candidații propuși la CCR vor...

Legislatia franceza impune amenzi ridicate pentru orice organizatie care incearca sa publice rezultatele unor exit-poll-uri inainte de inchiderea urnelor, dar legea a fost evitata in ultimele alegeri prezidentiale prin realizarea unor stiri despre un meci fictiv dintre Ungaria si Olanda. Ungaria reprezentandu-l pe prezidentiabilul conservator Nicolas Sarkozy, iar Olanda pe socialistul Francoisn Hollande.

De asemenea, primul tur al alegerilor prezidentiale se desfasoara in conditii de securitate sporite, dupa atacul jihadist din urma cu trei zile asupra politistilor de pe bulevardul Champs-Elysees, scrie News.ro.

Un politist si-a pierdut viata, iar alti doi au fost raniti atunci cand un presupus jihadist a deschis focul cu o arma Kalasnikov asupra unei dube a autoritatilor de pe aglomeratul bulevard parizian, fortandu-i pe cei mai multi candidati sa renunte la evenimentele electorale din ultima zi de campanie, cu exceptia prezidentiabilului de extrema-stanga Jean-Luc Melenchon.

Jihadistii Statului Islamic au revendicat imediat atacul asupra politistilor parizieni, dar l-au identificat gresit pe atacator drept Abu Yussef Belgianul, fiind in realitate vorba de un cetatean francez pe nume Karim Cheurfi.

Totusi, acest atac jihadist a ridicat intrebari serioase despre masurile de securitate din preajma alegerilor anticipate, dupa noua luni de relativ calm in Franta.

Un alt incident a avut loc chiar in ajunul primului tur al alegerilor prezidentiale, atunci cand autoritatile au arestat un suspect care i-a amenintat cu un cutit pe jandarmii din Gara de Nord.

Analistii au sustinut ca atacul jihadist ar putea sa zguduie serios infruntarea electorala dintre Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Francois Fillon si Jean-Luc Melenchon.

Primii doi clasati in scrutinul de duminica se vor lupta in al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee.

Autoritatile pariziene au suplimentat numarul politistilor desfasurati duminica pentru a asigura securitatea la sectiile de vot din capitala, in vreme ce masuri suplimentare de securitate au fost luate in intreaga Franta.

”Se va asigura un gardian suplimentar si o consolidare a personalului la orice sectie de vot care are nevoie de aceste masuri”, a declarat un oficial al primariei metropolei Paris.

Aproximativ 50.000 de politisti si jandarmi, precum si 7.000 de soldati, vor fi desfasurati duminica pentru a-i proteja pe alegatorii din Franta.

Pana acum, sondajele aratau ca alegatorii francezi sunt mai ingrijorati de locuri de munca si de starea economiei, decat de securitate si terorism, dar aceste rezultate ar putea sa se schimbe dupa atacul jihadist de pe Champs-Elysees.

Marine Le Pen a incercat imediat sa foloseasca atacul jihadist pentru a se prezenta drept singura alternativa care va apara tara de radicalii islamisti, cerand extradarea imediata a cetatenilro straini care sunt monitorizati de serviciile de securitate din Franta.

”Acest razboi impotriva noastra este neincetat si nemilos”, a declarat presedinta Frontului National.

Fillon si Macron s-au grabit sa promita ca vor apara tara de terorism dupa ce ajung la palatul Elysee.

”Unii nu au luat toate masurile impotriva acestui rau”, a declarat Fillon.

Insa, Macron a aruncat vina pe actiunile administratiei conservatoare pentru taierea locurilor de munca din agentiile de informatii, care a dus la slabirea securitatii Frantei.

”Nu ingenuncheati in fata fricii”, i-a indemnat prezidentiabilul de centru-stanga pe alegatorii sai.

Jean-Luc Melenchon a fost singurul candidat dintre primii patru clasati care si-a continuat vineri programul de campanie in ciuda atacului de pe Champs-Elysees.

Acestea sunt primele alegeri prezidentiale din istoria Republicii a V-a care se desfasoara sub o stare de urgenta, implementata in urma cu un an si jumatate dupa atentatele din Paris.

In total, 230 de persoane si-au pierdut viata in atentatele teroriste care au zguduit in ultimii doi ani Franta.

Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron/ Captura foto: YouTube


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.