Proteste violente au avut loc joi seara în capitala Franței. Oamenii au ieșit în stradă și au ripostat împotriva reformei pensiilor, care a fost trecută prin parlament, fără un vot final în camera inferioară a parlamentului.

Proteste violente la Paris. Oamenii sunt contra reformei pensiilor

Sute de francezi au ieșit în stradă, joi seara, și au protestat contra reformei pensiilor. Protestul a devenit violent în momentul în care au avut loc ciocnirile dintre manifestanți și oamenii legii. Potrivit reprezentanților poliției, în urma protestelor de aseară de la paris, 217 persoane au fost arestate. Protestele au izbucnit în Place de la Concorde, în centrul Parisului, în apropierea locului de reunire a camerei inferioare a parlamentului.

Presa locală a transmis că oamenii legii au acționat cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru ca mulțimile de protestatari să se disperseze din piaţă. Manifestanții au fost agresivi și violenți, în timpul protestului aceștia au dat foc la paleţi din lemn şi au aruncat cu obiecte în forţele de ordine. În piață s-au adunat în jur de 6.000 de protestatari care au scandat împotriva reformei pensiilor.

Guvernul francez a luat decizia de adopta cel mai important proiect de reformă al președintelui Emmanuel Macron, joi după-amiază. Reforma constă în creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Aceasta a trecut de camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului a fost imprevizibil.

Francezii au protestat în mai multe orașe din țară

În Constituția franceză există un articol special care permite acest lucru, însă reforma totuși poate fi invalidată cu ajutorul unei moțiuni de neîncredere în guvern. Protestele au luat amploare și în alte orașe ale țării, printre care Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse şi Nisa. Sindicatele au venit cu propunerea de a se organiza o nouă zi de grevă națională și proteste pentru joia viitoare. Milioanele de persoane care deja au iețit în stradă pare că sunt gata să o facă din nou pentru a putea obține ceea ce își doresc.

Citeste si:
Macron vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei
Macron vrea înfrângerea...

Ministrul de interne al Franței, Gerald Darmanin, a solicutat forțelor de ordine să instituie „măsuri sporite de protecţie” pentru membrii parlamentului în condițiile în care protestele nu au luat sfârșit.

Oficialul francez spune că parlamentarii sunt expuşi la ameninţări, insulte şi deteriorarea proprietăţii. Acesta l-ar fi atenționat pe prefectului poliţiei din Paris, prefectului poliţiei din Bouches-du-Rhône, directorului poliţiei naţionale şi şefului jandarmeriei naţionale, printr-o scrisoare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2023 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.