Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina. În același timp, șeful de stat i-a avertizat pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziția Franței. 

Franța: Emmanuel Macron afirmă că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei

„Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară”, a spus şeful statului francez într-un interviu acordat ziarelor Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara.

„Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei", a completat el.

Acești observatori par a fi cei care, îndeosebi în Europa de Est, sunt mai extremiști și au criticat ferm, în luna mai a anului 2022, afirmațiile președintelui francez conform cărora Rusia nu ar trebui umilită.

În interviul acordat vineri seară în avionul care îl aducea înapoi din Germania, unde a participat la conferinţa anuală de securitate de la Munchen, Emmanuel Macron și-a reafirmat dorinţa de a promova un rezultat negociat.

El a spus, de asemenea, că este necesară intensificarea sprijinului acordat Kievului pentru a se îndrepta spre „negocieri credibile”. „Ceea ce este nevoie astăzi este ca Ucraina să conducă o ofensivă militară care să perturbe frontul rus pentru a declanşa o revenire la negocieri”, a subliniat preşedintele francez în interviul acordat.

Părerea sa este că „niciuna din părţi nu poate câştiga în totalitate”, „nici Ucraina şi nici Rusia, căci efectele mobilizării nu sunt atât de importante pe cât se aştepta şi ea însăşi are limite în privinţa capacităţilor”.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Preşedintele Emmanuel Macron mai crede că „toate opţiunile, în afară de Vladimir Putin din cadrul actualului sistem” i se par „mai rele” decât actualul preşedinte rus, o aluzie la personaje dure, precum şeful Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev sau Evgheni Prigojin, şeful grupul de mercenari Wagner.

„Să credem oare că o soluţie democratică va apărea din societatea civilă rusă actuală după aceşti ani de creştere a oprimării şi în plin conflict? Îmi doresc foarte mult, dar nu prea cred în asta”, a avertizat şeful statului francez.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.