Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a creat un plan de pace format din 10 puncte pe care l-a promovat intens. Acest plan a fost discutat și cu preşedintele SUA, Joe Biden. De asemenea, oficialul îndeamnă liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Cele 10 puncte din planul de pace a lui Zelenski

Pentru prima dată, Zelenski şi-a anunţat formula de pace la un summit al G20 care a avut loc în noiembrie. Planul alcătuit din cele 10 puncte cuprinde următoarele măsuri:


  1. Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

  2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.

  3. Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.

  4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.

  5. Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

  6. Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

  7. Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.

  8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.

  9. Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.

  10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.

În decembrie, Zelenski s-a adresat liderilor G7 (Grupul naţiunilor dezvoltate - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii) cu propunerea de a-l susține și de a organiza în iarnă un summit global pentru pace, care să se ghideze după planul de pace în ansamblu sau asupra anumitor puncte.

Ce părere au alți lideri de acest plan de pace întocmit de Zelenski

Cererea de pace a lui Zelenski a fost respinsă de Rusia în această lună. Ba mai mult, Moscova a spus că nu va renunțat la niciun teritoriu care a fost anexat în urma cu câteva luni.

Zelenski a prezentat acest plan și preşedintelui american, Joe Biden, preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi premierului indian, Narendra Modi. Chiar dacă aceste țări au ajutat Ucraina în cadrul acestui război, răspunsul la planul de pace al lui Zelenski a fost mai precaut.

Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

Joe Biden a spus că împreună cu Zelenski împărtăşesc exact aceeaşi viziune pentru pace şi că Statele Unite se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură. De asemenea, liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina ''în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU''.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că nu prea există șanse ca în viitorul apropiat să aibă loc niște negocieri de pace.

''Cred că va continua confruntarea militară şi cred că mai trebuie să aşteptăm un moment în care să fie posibile negocieri de pace serioase", a declarat el la sfârşitul lunii decembrie


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.