Liderii UE trebuie sa raspunda votului britanic pentru parasirea Uniunii prin actiuni care sa apere proiectul european si sa il faca mai transparent si mai social si care sa poata raspunde ingrijorarilor cetatenilor.

Acesta a fost mesajul care a reiesit din dezbaterea de marti dimineata de la Parlament cu presedintele Consiliului European Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, privind rezultatele summit-ului de saptamana trecuta., concluzii distribuite de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, prin intermediul unui comunicat de presa.

Donald Tusk: discutiile privind Brexit ca fiind ”calme si echilibrate”

Presedintele Consiliului Donald Tusk a inceput discursul subliniind faptul ca liderii UE au avut de discutat o serie de subiecte fara legatura cu viitoarele relatii dintre UE si Marea Britanie (MB): ”Referendumul din Marea Britanie nu elimina criza migratiei din UE”, a spus el. Tusk a descris discutiile privind Brexit ca fiind ”calme si echilibrate”. Liderii UE au inteles decizia premierului Cameron de a amana activarea negocierilor de retragere, dar se asteapta ca noul guvern britanic sa depuna o notificare oficiala cat de repede posibil si c&# 259; ”niciun fel de negociere” nu va avea loc inainte de aceasta notificare, a mai spus el.

Jean-Claude Juncker: ”un patriot nu ar parasi corabia atunci cand situatia devine dificila”

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a criticat pe cei care au facut campanie ”Brexit”: ”Sunt retro-nationalisti, nu patrioti”, a spus el, adaugand ca ”un patriot nu ar parasi corabia atunci cand situatia devine dificila” si ca ”nu au avut niciun plan incotro sa o ia”. El a insistat ca ”Uniunea Europeana” trebuie sa devina ”Uniunea europenilor”si ca reformele trebuie accelerate si deciziile implementate.

Liderul grupului PPE Manfred WEBER (DE) a spus ca dupa votul Brexit, cele 27 de state membre nu trebuie sa devina prizonierele haosului politic de la Londra. El a subliniat ca Boris Johnson si Nigel Farage au ”parasit vaporul” atunci cand lucrurile au devenit dificile si a numit acest comportament ”las”. El a cerut o noua cultura politica a responsabilitatii si a ”eliminarii miturilor” privind Europa, intrucat UE aduce beneficii oamenilor, nu este nedemocratica si poate da rezultate. Sa dai vina pe UE pentru Brexit este ”o nebunie”, a conchis Weber.

Liderul grupului S&D Gianni PITTELLA (IT) a salutat Consiliul European pentru ca a ”rezistat santajului” si a subliniat ca daca o tara vrea sa acceseze piata unica trebuie sa accepte si libertatea de miscare a oamenilor. De asemenea, a criticat liderii UE pentru ca nu au ambitia de a relansa procesul de integrare europeana. ”Aceasta intarziere nu este o dovada pentru slabiciunea UE, ci pentru esecul abordarii interguvernamentale: sunt alaturi de eforturile domnului Juncker de a apara metoda comunitara!”

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Liderul grupului ECR Syed KAMALL (UK) a spus ca rezultatul referendumului a fost ”un semnal de alarma” pentru UE. El a avertizat ca nu este bine sa se continue ca si pana acum sau sa se puna prea mare presiune pe MB. Liderii UE ar trebui mai degraba sa foloseasca situatia actuala ca o ocazie de a se reconecta cu oamenii, de a face UE mai transparenta si de a se concentra pe ingrijorarile legitime ale cetatenilor, cum ar fi cresterea economica si locurile de munca, a conchis el.

"Sobolanii parasesc corabia care se scufunda”, a spus Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE). Descriind Brexit ca un ”cutremur”, el a cerut Consiliului UE sa ”nu mai mearga cu ochii inchisi catre dezastru: o federatie slaba de state care nu poate functiona. Sau UE se va schimba, sau va muri. Consiliul trebuie sa recunoasca ca cetatenii nu sunt impotriva Europei, ci impotriva ACESTEI Europe”, a spus el, subliniind ca in cela mai recent sondaj Eurobarometer, cetatenii au cerut mai multa actiune din partea UE , nu mai putina.”

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Pentru liderul GUE/NGL Gabriele ZIMMER (DE) concluziile Consiliului sunt ”scadaloase”, o alta ”faza de reflectie” asa cum cer sefii de stat sau de guvern din UE va afecta si mai mult increderea cetatenilor, pentru ca nici macar nu au specificat ”ceva concret la care sa reflectam”. Ea l-a criticat pe Juncker pentru ca ”incearca sa impiedice parlamentele nationale sa voteze acordul CETA” si a cerut un program ”umanitar de urgenta” pentru victimele crizelor din UE.

Liderul grupului Verzilor Rebecca HARMS (DE) a criticat populistii si nationalistii care se folosesc de cetatenii obisnuiti in scopurile lor personale si ii indeamna sa voteze impotriva propriilor interese: ”Nu pot decat sa ii dispretuiesc pe Farages, Le Pens si von Storchs din aceasta lume, care ii ridica pe cetateni unii impotriva altora”, a spus ea. A mai adaugat ca cele 27 de state UE ar trebui sa pastreze usa deschisa pentru MB si pentru oamenii din regiunile care doresc sa ramana in UE.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

Paul NUTTALL (EFDD, UK) a spus ca UE si MB trebui sa conduca negocierile ”intr-un mod adult”, pentru a obtine cel mai bun acord pentru toata lumea si pentru a deveni buni parteneri comerciali. Altfel, si fermierii francezi si germani vor avea de suferit, a subliniat el, referindu-se la actualul deficit comercial al MB cu UE.

Marine LE PEN (ENF, FR) a cerut un acord comercial corect si a acuzat ”europenistii” ca nu respecta dorinta oamenilor. In loc de mai multa integrare, oamenii doresc suveranitate si cooperare libera, a spus ea, cerand UE sa ”se schimbe sau sa dispara”.

Sintetizand, Juncker i-a acuzat pe unii deputati ca folosesc dezbaterea Brexit ca pretext pentru a spune lucruri pe care oricum le-ar fi spus. Nici el insusi si nici Comisia nu pot fi acuzate de votul Brexit. De 40 de ani, guvernele britanice nu au acordat niciun fel de incredere UE, a spus Junker. "In final, nu este o surpriza ca poporul a crezut minciunile care le-au fost spune timp de decenii - acum se vede rezultatul". Presedintele Junker a afirmat convingerea sa ca "UE" si "statul national" nu sunt concepte in contradictie. "UE si natiunile lucreaza impreuna, UE nu se construieste fara sau impotriva natiunilor"

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Donald Tusk a spus ca rezultatul referendumului a fost consecinta faptului ca elita politica a creat o imagine "negativa si deseori nedreapta" a UE. El a declarat ca a cerut deseori in mod insistent sefilor de stat sau de guvern sa nu mai acuze UE de slabiciune si esec si sa isi asume in schimb responsabilitatea pentru propriile actiuni. “Nu putem sa ne abandonam emotiilor negative din ultimele zile, ci trebuie sa facem o analiza serioasa si sa luam decizii rationale“, a concluzionat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.