Comisia Europeana a propus marti o serie de masuri pentru gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si protejarea spatiului Schengen fara frontiere interne, printre care si introducerea de controale sistematice ale cetatenilor UE la granitele externe, potrivit unui comunicat al CE.

Potrivit comunicatului, aceste propuneri vor contribui la gestionarea migratiei intr-un mod mai eficace, la imbunatatirea securitatii interne a Uniunii Europene si la protejarea principiului liberei circulatii a persoanelor. Comisia propune instituirea unui corp european de paza a frontierelor si a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasa si partajata a frontierelor externe. Pentru a spori si mai mult securitatea cetatenilor Europei, Comisia propune, de asemenea, introducerea de controale sistematice in bazele de date relevante in cazul tuturor persoanelor care intra in spatiul Schengen sau ies din acesta.

Pentru cresterea securitatii in spatiul Schengen, Comisia prevede o modificare specifica a Codului frontierelor Schengen in vederea introducerii unor verificari sistematice obligatorii ale cetatenilor UE la frontierele externe terestre, maritime si aeriene. Verificarea obligatorie a cetatenilor UE se va efectua in baze de date precum Sistemul de Informatii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de calatorie furate si pierdute si sistemele nationale relevante, pentru a verifica daca persoanele care sosesc nu reprezinta o amenintare la adresa ordinii publice si a securitatii interne.

De asemenea, propunerea insista asupra necesitatii de a verifica datele biometrice din pasapoartele cetatenilor UE in caz de indoieli cu privire la autenticitatea pasaportului sau la legitimitatea detinerii acestuia de catre titular. Verificarile vor fi obligatorii si la iesirea din Uniunea Europeana.

In principiu, deoarece controalele documentelor si ale persoanelor pot fi desfasurate in paralel, autoritatile ar trebui sa fie in masura sa consulte bazele de date relevante fara a intarzia trecerea frontierei. Regulile prevad o anumita flexibilitate in cazurile in care controalele sistematice ar putea avea un impact disproportionat asupra fluiditatii traficului la frontiera. In astfel de cazuri, statele membre pot decide, pe baza evaluarilor riscurilor, sa efectueze controale punctuale la anumite puncte de trecere a frontierelor terestre si maritime. Evaluarea riscurilor este comunicata agentiei, care poate examina modul in care se aplica exceptia in evaluarea vulnerabilitatii pe care o efectueaza.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Verificarile sistematice in bazele de date sunt realizate pe baza unui sistem de tip rezultat pozitiv/negativ (hit/no hit). Acest lucru inseamna ca, in cazul in care persoana nu prezinta niciun risc, controlul nu este inregistrat si datele persoanei respective nu fac obiectul unei prelucrari suplimentare. Utilizand bazele de date in acest fel, nu se aduce atingere drepturilor persoanelor in ceea ce priveste datele lor cu caracter personal decat intr-o masura foarte mica, justificata de obiectivele de securitate.

Propunerea de marti vine ca raspuns la recentele atacuri teroriste din Paris si la amenintarea tot mai mare din partea luptatorilor teroristi straini.

Initiativa are loc de asemenea in contextul in care Camera Reprezentantilor a SUA a adoptat saptamana trecuta o masura ce ar spori controlul asupra calatorilor ce provin din cele 38 de tari (majoritatea europene) care fac parte din Programul Visa Waiver, in incercarea de a impiedica teroristii sa patrunda pe teritoriul american.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.