Francois Hollande si Vladimir Putin au anuntat joi seara la Moscova ca doresc sa intensifice schimbul de informatii in vederea unei eficientizari a atacurilor aeriene ale celor doua tari impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Siria, relateaza Reuters in pagna electronica.

Presedintii rus si francez au convenit, la o cina de lucru, sa lupte impotriva SI si sa protejeze gruparile armate locale care lupta impotriva gruparii jihadiste. Pana de curand Occidentul acuza Moscova ca ataca rebeli ostili presedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Vom creste (nivelul) schimburilor de informatii si de informatii secrete de orice natura, mai ales intre fortele noastre", a declarat François Hollande in fata presei, la Kremlin.

"Atacurile aeriene contra Daech (acronimul arab al SI) vor fi intensificate si vor face obiectul unei coordonari in vederea cresterii eficientei lor mai ales impotriva transporturilor de petrol", a anuntat el.

"In al treilea rand, fortele care lupta impotriva Daech si gruparilor teroriste nu trebuie sa fie vizate de catre avioanele noastre; trebuie sa atacam gruparile teroriste si Daech", a adaugat Hollande.

Vladimir Putin a anuntat, la randul sau, ca Rusia este pregatita sa ofere "o contributie practica la formarea unei coalitii antiteroriste foarte largi, si anume a unui front antiterorist sub egida ONU".

In ceea ce priveste soarta lui al-Assad, pozitiile nu au avansat absolut deloc. Presedintele rus refuza in continuare sa se ralieze Occidentului, care il considera pe presedintele sirian vinovat de cei aproape cinci ani de razboi civil si vor ca acesta sa plece de la putere.

"Soarta presedintelui Siriei trebuie sa fie 100% in mana poporului sirian. Singura armata capabila sa lupte impotriva SI este armata siriana a lui Bashar al-Assad", a spus liderul de la Kremlin.

François Hollande a evocat ideea incredintarii puterii executive unui Guvern independent de uniune nationala, pe perioada unei tranzitii catre alegeri.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Maraton diplomatic

Moscova a constituit o etapa importanta a maratonului diplomatic al presedintelui francez, care incearca sa se concentreze asupra luptei impotriva gruparii SI, vinovata de atacurile comise la Paris pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti.

Statul Islamic a revendicat, de asemenea, doborarea pe 31 octombrie, in Sinaiul egiptean, a unui avion charter cu turisti rusi, soldata cu 224 de morti.

In afara de vizitele la Washington si Moscova, Francois Hollande a facut apel la solidaritatea europeana. Germania s-a oferit sa participe la misiuni de protejare, de recunoastere si de logistica in cadrul operatiunilor de lupta impotriva SI atat in Siria, cat si in Irak.

In pofida faptului ca Putin s-a declarat pregatit sa lupte impotriva unui "inamic comun", "marea coalitie" anti-SI dorita de catre presedintele francez are insa putine sanse sa fie creata, din cauza unor reticente si tensiunilor de pe teren.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Tonul a urcat marti intre Moscova si Ankara - membra NATO -, dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre fortele turce, care l-au acuzat ca a incalcat spatiul aerian turc, scrie MEDIAFAX.

Putin a facut din nou, joi seara, declaratii dure impotriva turcilor, pe care i-a acuzat ca se fac ca nu vad traficul de petrol provenind din zone aflate sub controlul SI.

Hollande a apreciat ca incidentul "eminamente regretabil" al doborarii avionului indeamna mai mult ca niciodata la o mai buna coordonare care sa nu piarda din vedere obiectivul principal, si anume "lupta impotriva Daech". "Este esential, in aceasta zona si in aceasta perioada, sa se evite orice risc si orice nou incident si sa previna aceasta escaladare", a apreciat el.

Putin a indemnat Washingtonul la vigilenta. "Suntem pregatiti sa participam la o coalitie condusa de Statele Unite. Dar bineinteles ca incidente ca cel al distrugerii avionului nostru si moartea oamenilor nostri (...) sunt absolut inacceptabile", a spus el.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Vladimir Putin si François Hollande urmeaza sa se reintalneasca luni, la Paris, la deschiderea Conferintei mondiale pe tema modificarilor climatice (COP21), la care participa aproximativ 140 de sefi de stat si de guverne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.