Presedintele american Barack Obama va pastra 5.500 de militari in Afganistan atunci cand va parasi postul in anul 2017, potrivit oficialilor administratiei, renuntand la promisiunea sa de a pune capat razboiului si in schimb lasand conflictul pe mainile succesorului sau, potrivit Associated Press.

Oficialii au declarat ca acesta va contura planurile pentru a mentine forta actuala de 9.800 de militari in Afganistan in cea mai mare parte a anului viitor, apoi va retrage treptat militari, pana cand numarul acestora va ajunge la 5.500 in 2017, intr-un ritm care va fi stabilit de comandanti.

Obama planuia initial sa retraga toate trupele cu exceptia unei prezente militare cu baza la ambasada din Kabul pana la finalul anului viitor. Liderii militari au sustinut insa, timp de luni de zile, ca trupele afgane au nevoie de asistenta suplimentara si sprijin american pentru a-i invinge pe talibani.

Trupele care vor ramane in Afganistan dupa anul viitor se vor concentra in continuare pe misiuni antiteroriste si pe antrenarea fortelor afgane de securitate, au spus oficialii. Trupele vor avea baze in Kabul, Bagram, Jalalabad si Kandahar.

Conditiile de pe teren s-au schimbat de cand Obama a anuntat in 2014 planul de reducere a fortelor americane, in prezent de 9.800 de militari, la un contingent de aproximativ 1.000 de oameni, cu baza la ambasada din Kabul, dupa 2016, a spus saptamana trecuta comandantul fortelor aliate in Afganistan, generalul John Campbell, in Congres, scrie MEDIAFAX.

Casa Alba a fost de asemenea incurajata de faptul ca are un partener afgan mai de incredere, presedintele Ashraf Ghani, care i-a succedat lui Hamid Karzai anul trecut. "Povestea ca parasim Afganistanul reprezinta autoinfrangere", a spus miercuri secretarul american al Apararii, Ash Carter. "Nu ne putem permite sa facem astfel incat sa nu putem profita de succesul pe care l-am avut pana in prezent", a adaugat acesta.

Decizia lui Obama de a pastra trupele in Afganistan a fost intarita atunci cand luptatorii talibani au preluat controlul, la sfarsitul lunii trecute, asupra orasului-cheie Kunduz, fapt care a determinat o lupta prelungita cu fortele afgane pe teren, sustinute de raiduri aeriene americane.

In afara de problemele de securitate care au survenit recent in Afganistan, comandantii americani si-au exprimat de asemenea ingrijorarea privind deplasarea luptatorilor gruparii Stat Islamic in tara pentru a recruta talibani.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Decizia presedintelui de a pastra armata americana in Afganistan dupa ce mandatul sau va lua sfarsit impinge conflictul in cursa prezidentiala din 2016, potrivit AP. Urmatorul presedinte va fi cel de-al treilea comandant suprem care va supraveghea razboiul si care va incerca sa ii puna capat.

Oficialii au spus ca discutiile privind pastrarea pentru mai mult timp a trupelor in Afganistan au inceput in timpul vizitei presedintelui afgan Ashraf Ghani la Washington, in luna martie. Comandantul fortelor aliate in Afganistan, generalul John Campbell, a cerut recent lui Obama sa pastreze mai multe trupe in tara pentru a sustine armata afgana si pentru a diminua sansele de a pierde mai mult teren.

Oficialii au spus ca NATO si-a exprimat sustinerea pentru extinderea prezentei trupelor in Afganistan, insa nu a conturat angajamente specifice din partea altor natiuni.

Obama a candidat la Casa Alba promitand ca va pune capat implicarii americane in razboiul din Irak si in cel din Afganistan, insa acum isi va incheia mandatul cu trupe prezente in ambele tari.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Presedintele a retras toate trupele americane din Irak la finalul anului 2011, moment pe care l-a anuntat ca promisiune respectata fata de o natiune satula de razboi. Insa amploarea actiunilor intreprinse de gruparea Stat Islamic a atras dupa sine retrimiterea militarilor americani in Irak anul trecut, pentru a antrena si a sprijini fortele de securitate locale si pentru a lansa raiduri aeriene.

Primavara trecuta, Obama a anuntat sfarsitul razboiului afgan, spunand ca a venit vremea ca Statele Unite "sa intoarca pagina" in fata unor conflicte sangeroase, care dureaza de mai mult de un deceniu. Remarcile sale au prevazut insa, de asemenea, dificultatile carora va trebui sa le faca fata pentru indeplinirea acestei promisiuni. "Americanii au invatat ca este mai greu sa inchei razboaie decat sa le incepi", a spus el.

Citeste si:
Fostul președinte al SUA, Barack Obama, împlinește astăzi 60 de ani
Fostul președinte al SUA,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.