Barack Obama (Barack Hussein Obama al II-lea), cel de-al 44-lea preşedinte al SUA şi primul afroamerican ales în această funcţie, își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare.

Barack Obama împlinește 60 de ani

Este fiul unui kenyan, Barack Obama Sr., şi al unei americane din Kansas, Ann Dunham Stanley. A petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, iar de la şase până la zece ani a trăit în Jakarta, împreună cu mama şi cu tatăl vitreg, de origine indoneziană.

După absolvirea liceului, a frecventat timp de doi ani Colegiul Occidental din Los Angeles. Apoi, s-a mutat la New York, unde a studiat ştiinţe politice la Universitatea Columbia, obţinând licenţa în 1983.

În 1985, s-a mutat în Chicago, unde a început să se implice în activităţi în folosul comunităţii, în special a celei afectată de şomaj. Potrivit https://www.barackobama.com/, aici a primit ''cea mai bună educaţie posibilă, superioară chiar şi celei de la Facultatea de Drept din Harvard''. La Harvard a fost admis în 1988.

Barack Obama, ales în funcţia de preşedinte al SUA

În 1991, a obţinut titlul de Juris Doctor magna cum laudae. Barack Obama a lucrat ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile, înainte de a deveni membru al Senatului statului Illinois, între 1997-2004. A predat drept constituţional la Universitatea din Chicago, între 1992-2004.

După o încercare nereuşită, în 2000, în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor a SUA, în 2003 şi-a anunţat participarea la campania electorală pentru Senatul Statelor Unite. În noiembrie 2004, a fost ales senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.

La 4 noiembrie 2008, Barack Obama a fost ales în funcţia de preşedinte al SUA, cu 365 de voturi din partea electorilor (52,9%), învingându-l pe contracandidatul său, republicanul John McCain, care a obţinut 173 de voturi (45,7%).

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Premiul Nobel pentru Pace

În 2009, Comitetul Nobel i-a acordat preşedintelui Barack Obama Premiul Nobel pentru Pace: ''pentru eforturile sale extraordinare în scopul întăririi cooperării între popoare'', conform nobelprize.org.

La 4 aprilie 2011, Obama a anunţat participarea la campania electorală din 2012, pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte. În cadrul alegerilor, desfăşurate la 6 noiembrie 2012, pentru ce de-al doilea mandat la Casa Albă, îl învinge în confruntarea electorală pe republicanul Mitt Romney. Obama a obţinut 303 voturi din partea electorilor, iar Mitt Romney 206 voturi.

Mandatele sale au fost caracterizate, printre altele, de scăderi sau scutiri de taxe; reformarea modului de a face afaceri pe Wall Street; promulgarea pachetului legislativ Affordable Care Act, cunoscut şi sub denumirea de Obamacare; normalizarea relaţiilor bilaterale ale Washingtonului cu Havana etc. Barack Obama este căsătorit din 1992 şi are două fiice.

Citeste si:
Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere
Consiliul Superior al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.