Coalitia condusa de catre Angela Merkel a ajuns luni la un acord asupra unui pachet de masuri in valoare de sase miliarde de euro destinat ajutorarii imigrantilor care vin in tara, in contextul in care aproape 20.000 de azilanti sirieni au sosit in Germania in weekend, relateaza DPA online.

Pachetul in valoare de sase miliarde de euro, asupra caruia partidele din coalitie au convenit luni dimineata, la finalul unor negocieri care s-au prelungit peste noapte, include suplimentarea bugetului federal pentru 2016 cu trei miliarde de euro si alocarii a inca trei miliarde de euro landurilor si guvernelor locale pentru gazduirea imigrantilor. Pentru 2015, urmeaza sa fie deblocata suma de un miliard de euro, de la bugetul federal, in vederea ajutorarii imigrantilor.

Germania si Austria au convenit sambata sa accepte refugiati impiedicati de Ungaria sa-si continue drumul catre vestul Europei, citand reglementari UE care obliga azilantii sa depuna cereri in primul stat de pe teritoriul UE in care intra.

Germania asteapta 800.000 de solicitanti de azil anul acesta, mai multi decat orice alt stat membru UE. Cresterea dramatica a sosirilor a afectat autoritatile locale, care cer fonduri suplimentare de la Berlin, dupa ce Guvernul a anuntat ca ii va primi pe toti sirienii care fug din calea razboiului din tara lor.

Aproximativ 20.000 de imigranti, in principal refugiati din Siria, au sosit la Munchen, din Austria, incepand de sambata, a anuntat un oficial local. Aproape 13.000 de imigranti au sosit numai duminica, iar oficiali au anuntat ca acestia sunt distribuiti in intreaga tara imediat ce sosesc.

"Ne apropiem de limitele capacitatii noastre", a declarat Simone Hilgers, o purtatoare de cuvant a Guvernului local.

Austria a anuntat duminica faptul ca va anula treptat masurile de urgenta care le-au permis miilor de refugiati sa intre pe teritoriul sau si sa-si continue drumul catre Germania. Masuri umanitare au fost convenite cu Merkel sambata, pentru a atenua criza. Cancelarul Werner Faymann a anuntat ca vor fi introduse controale la frontiera cu Ungaria. El nu a precizat cand vor incepe aceste controale.

Europa este impartita in privinta modului in care sa gestioneze cea mai grava criza a refugiatilor de la sfarsitul celui de-al Doilea Raazboi Mondial.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Germania, Austria si Suedia s-au confruntat cu opozitia Ungariei si altor state UE din Est fata introducerea unui sistem de cote in vederea distribuirii refugiatilor, scrie MEDIAFAX.

Dupa ce au coborat din trenuri la Munchen si Frankfurt, imigrantii au fost trimisi in centre de refugiati din intreaga Germanie.

Operatorii feroviari din Austria si Germania si-au suplimentat capacitatile, pentru a face fata afluxului dinspre orasul austriac Nickelsdorf, situat in apropiere de frontiera cu Ungaria, unde imigrantii au urcat in trenuri catre orase ca Viena si mai departe catre Germania.

Papa Francisc a indemnat fiecare biserica, parohie si manastire din Europa sa gazduiasca cate o familie de refugiati, alaturandu-se, duminica, vocilor care indeamna la o primirea imigrantilor. "Fiecare parohie, comunitate religioasa, fiecare manastire, fiecare loc de pelerinaj din Europa ar trebui sa primeasca o familie, incepand cu dioceza Romei", a declarat Papa.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Refugiatii, dintre care multi sunt bolnavi si extenuati de lungul drum anevoios pe care l-au facut din tarile lor devastate de razboaie, au fost intampinati, adesea, de catre germani si austrieci, cu aplauze si urale de bun venit, dar si cu mancare, cadouri si medicamente.

Autoritatile austriece au anuntat ca 15.000 de imigranti au trecut frontiera din Ungaria in Austria in acest weekend.

Inainte de intalnire, coalitia condusa de catre Merkel a parut divizata cu privire la modul de gestionare a afluxului de azilanti, dupa ce Uniunea Crestin-Sociala (CSU) a denuntat "decizia gresita" a cancelarului de a primi mii de azilanti blocati in Ungaria.

Uniunea Crestin-Sociala (CSU), formatiunea sora din Bavaria a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a lui Merkel, a indemnat-o pe aceasta sa le spuna clar celorlalte state membre UE ca este necesar sa imparta povara. "Nu putem, ca republica federala, sa acceptam pe termen lung toti refugiatii, cand exista alte 28 de natiuni membre (in UE)", a declarat liderul CSU Horst Seehofer, avertizand ca afluxul poate eroda sustinera publica fata de politicile liberale ale Guvernului in domeniul azilului. "Nicio societate nu poate suporta asa ceva", a subliniat Seehofer.

Citeste si:
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Care este programul de...
Olaf Scholz este noul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.