După o perioadă de mai bine de 16 ani de Angela Merkel, a fost ales un nou cancelar al Germaniei. Social-democratul Olaf Scholz a ocupat funcția de cancelar.

Germania are un nou cancelar după 16 ani de Angela Merkel

Noul Guvern german a împărțit portofoliile aproape egal între bărbaţi şi femei.

„Acest lucru corespunde cu realitatea socială în care trăim, cu o populaţie alcătuită în jumătăţi egale din femei şi bărbaţi”, afirmă cancelarul, Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani.

În contextul epidemiei de coronavirus, cel mai discutat nume a fost cel al viitorului ministru al Sănătăţii. Portofoliul Sănătăţii i-a revenit expertului social-democrat, Karl Lauterbach.

„Cei mai mulţi cetăţeni vor la Ministerul Sănătăţii un specialist care într-adevăr să facă treabă bună; va fi Karl Lauterbach”, a precizat Olaf Scholz.

Cine a ocupat restul funcțiilor din noul Guvern

Christine Lambrecht, care până acum a ocupat funcția de ministru al Justiţiei în Guvernul Angela Merkel, acum este ministru al Apărării, iar Nancy Faeser, liderul filialei SPD din landul Hessen, a oucpat postul de ministru al Afacerilor Interne. Svenja Schulze (SPD) va conduce Ministerul Dezvoltării, Hubertus Hell (SPD) își păstrează funcția de ministru al Muncii şi Afacerilor Sociale, iar Klara Geywitz (SPD) preia postul Ministerului Construcţiilor. Wolfgang Schmidt (SPD) a fost desemnat ministru al Oficiului cancelarului.

Robert Habeck, copreşedinte al Alianţei ’90/Verzi, a ocupat funcția de vicecancelar şi ministru al Economiei şi Climei, iar Annalena Baerbock, celălalt copreşedinte al formaţiunii ecologiste, este desemnat ministru de Externe. Steffl Lemke (Alianţa ’90/Verzi) preia funcția de ministrul Protecţiei Mediului, iar Anne Splegel şi Cem Özdemir, din aceeaşi formaţiune politică, preiau Ministerul Familiei, respectiv Ministerul Agriculturii.

Ministerul Finanţelor va fi condus de Christian Lindner, liderul Partidului Liber-Democrat (FDP). Marco Buschmann (FDP) a fost desemnat ministrul Justiţiei, Bettina Stark-Watzinger (FDP) ocupă funcția de ministru al Educaţiei şi Cercetării, iar Volker Wissing (FDP) este ministru al Transporturilor şi Afacerilor Digitale.

Citeste si:
Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul Germaniei se va întâlni...
Olaf Scholz, vizită în...

Noul Guvern al Germaniei, condus de noul cancelarul, Olaf Scholz, a fost instalat prin votul Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului.

Ce cuprinde programul de guvernare

Programul de guvernare cuprinde o serie de măsuri sociale şi ecologice, fiind cele mai importante măsuri:


  • salariul minim va fi majorat la 12 euro pe oră, iar cetăţenii germani vor avea drept de vot începând de la vârsta de 16 ani;

  • pensiile nu vor fi diminuate şi nu va fi crescută vârsta de pensionare;

  • vor fi construite 400.000 de locuinţe anual, iar preţurile chiriilor vor rămâne plafonate;

  • Germania va face investiţii masive în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen; până în anul 2030, Germania trebuie să reuşească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice;

  • Germania va face investiţii în tranziţia digitală, inclusiv pentru sistemul de învăţământ;

  • salariile personalului din centrele de asistenţă medicală vor fi majorate;

  • va fi creat un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei.

Citeste si:
Germania creează monede de aur cu chipul Angelei Merkel
Germania creează monede de...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2021 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.