Președintele Klaus Iohannis îl va primi luni, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul Republicii Federale Germane, Olaf Scholz, aflat în vizită în România pentru a discuta despre procesul de aderare a României la spațiul Schengen, cât și noi măsuri pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova. Șeful statului român va găzdui o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cancelarul Olaf Scholz.

Olaf Scholz vine în vizită în România, unde se va întâlni cu președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu

Administrația Prezidențială a transmis că discuțiile dintre Klaus Iohannis și Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea cooperării româno-germane şi dinamizarea schimburilor economice şi a investiţiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al ţării noastre şi al doilea investitor în economia românească. De asemenea, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE şi NATO.

Cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind teme de actualitate, inclusiv procesul de aderare a României la spațiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, asigurarea competitivității economice europene, securitatea energetică, schimbările climatice și tranziția verde.

Președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz vor vorbi și despre situația de securitate generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, autorarea refugiaților, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața globală, cât și sprijinirea parcursului european al acestei țări.

Va fi abordată și cooperarea româno-germană în domeniul Apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre.

Totodată, cancelarul german va fi primit cu onoruri militare de către prim-ministrul Nicolae Ciucă. Oficialul străin va purta un dialog cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și se va întâlni cu reprezentanți ai minorității germane din România.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

„Vizita cancelarului federal Olaf Scholz subliniază importanţa semnificativă a relaţiilor noastre bilaterale cu România, care sunt mai apropiate şi mai de încredere ca niciodată. Prin această vizită, transmitem împreună cu partenerii noştri români un semnal important al unităţii Europei, mai ales în aceste vremuri dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe lângă o serie de teme bilaterale, discuţiile se vor axa pe sprijinul şi solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Aş dori să mulţumesc României, partenerul şi prietenul nostru apropiat, pentru sprijinul şi disponibilitatea de a ajuta Ucraina şi Republica Moldova”, a precizat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer. La finalul convorbirilor oficiale, Maia Sandu, Klaus Iohannis şi Olaf Scholz vor susţine declaraţii de presă comune, la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Aprilie 2023 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.