Fondatorul WikiLeaks Julian Assange beneficiaza incepand de joi de prescrierea unei presupuse agresiuni sexuale de care-l acuza o suedeza, dar este departe de a scapa de acest caz, fiind vizat in continuare de o plangere de viol.

Cinci ani au trecut de la faptele denuntate de catre aceasta femeie, pe atunci in varsta de treizeci de ani. Astfel ele s-au prescris, iar justitia suedeza nu a deschis o ancheta. Insa prescrierea nu va schimba nimic pentru australian, in varsta de 44 de ani, refugiat in continuare in Ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a se sustrage unui mandat de arestare european emis de catre Suedia.

Alte fapte de agresiune sexuala urmeaza sa se prescrie pe 18 august, daca parchetul nu-l inculpa pe Assange pana atunci.

Faptele de viol denuntate de alta suedeza se vor prescrie in 2020, lasand politiei britanice la dispozitie inca cinci ani pentru a-l aresta. Inca de la inceput, acest caz ultramediatizat s-a blocat din cauza unei serii de complicatii judiciarre si diplomatice, care nu au lasat nicio sansa aflarii adevarului. Assange isi clameaza nevinovatia. El afirma ca a intretinut relatii sexuale consimtite. Dar s-a ascuns de fiecare data cand a fost convocat de catre Marianne Ny, procurorul insarcinat cu dosarul.

In iunie 2012, dupa ce a pierdut toate caile de recurs in Marea Britanie, unde si-a ales resedinta, Assange intra in sediul ambasadei unei mici tari sud-americane, fara sa se gandeasca la faptul ca va ramane blocat ani de zile inauntru. Ecuadorul ii acorda azil politic doua luni mai tarziu si incerca, fara rezultat, sa obtina un document de libera-trecere pentru a-l aduce la Quito.

Atunci cand acuzatia s-a incapatanat sa-i ceara lui Assange sa vina in Suedia, el a contaatacat si le-a propus magistratilor o audiere prin video-conferinta ori la Londra. Ny a acceptat aceasta solutie in martie 2015.

O reputatie patata

Tanara femeie incearca sa accepte acest epilog, potrivit avocatului Claes Borgström. "Este un sentiment impartasit. Ea a fost mereu pregatita sa-si sustina acuzatiile si a vrut sa aduca dosarul in tribunal. Dar in acelasi timp a scapat de o povara. Sunt cinci ani de cand dureaza acest lucru si vrea sa-si reia viata normala", a declarat el pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Citeste si:
Julian Assange se căsătoreşte astăzi, în închisoare, cu fosta lui...
Julian Assange se căsătoreşte...

Continuarea procedurii, pana in 2020, este foarte incerta.

Dupa un dialog al surzilor despre conditiile juridice ale unei eventuale audieri in sediul ambasadei ecuadoriene, Suedia si Ecuadorul au ajuns la o intelegere in vederea redactarii unei conventii de cooperare judiciara intre cele doua tari. Insa negocierile prevederilor acestui text - care va fi valabil tuturor justitiabililor in viitor - necesita timp.

Julian Assange, o figura adulata in mediile libertariene, dar a carui reputatie a fost patata de acest scandal si care traieste izolat, se teme ca daca se va duce in Suedia va fi extradat catre Statele Unite. El ar putea sa fie nevoit sa dea socoteala pentru publicarea de catre site-ul WikiLeaks, in 2010, a aproximativ 500.000 de documente clasificate "secret al Apararii", despre razboialele din irak si Afganistan, si a altor 250.000 de comunicari diplomatice.

Citeste si:
Camera Deputatilor: Faptele de incompatibilitate sau de conflict de...
Camera Deputatilor: Faptele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.