Politica 16 Mai 2018 12:48 de Clara Vacaru
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 196 de voturi "pentru", 59 "impotriva" si patru abtineri, o propunere legislativa de modificare a Legii 161/2003, care prevede ca faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de trei ani de la data savarsirii lor.

Proiectul, initiat de un grup de parlamentari PSD, mai prevede ca alesii locali pot avea activitati in domeniul privat, care nu sunt in legatura cu atributiile functiilor detinute.

"Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de trei ani de la data savarsirii lor, in conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil", stipuleaza textul adoptat.

Potrivit proiectului, "primarii, viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar artistice. Alesii locali mentionati pot exercita functii in domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa cu atributiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucuresti".

De asemenea, consilierii locali sau judeteni pot exercita functii in domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa cu atributiile exercitate ca alesi locali.

O completare a legii prevede ca "starea de incompatibilitate dureaza pana la data incetarii de drept a mandatului in care alesul local a exercitat o functie sau o calitate incompatibila cu acesta sau pana la data la care a incetat functia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Deputatul USR Stelian Ion a criticat proiectul, mentionand ca nu a fost consultata ANI, iar Curtea Constitutionala a avut o decizie de neconstitutionalitate pe acest subiect. "Doriti stergerea acestor incompatibilitati si sa faca oricine ce doreste", a spus el.

Liberalul Florin Roman a sustinut proiectul, mentionand ca doreste "o administratie europeana".

Citeste si:
Firea, despre Nicușor Dan: „E într-o incompatibilitate crasă”
Firea, despre Nicușor Dan: „E...

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus ca, prin acest proiect, s-a facut "o egalitate intre alesii locali si prefecti". Si deputatul Catalin Radulescu a subliniat ca s-a facut o reparatie morala prin prevederile acestui proiect.

Camera Deputatilor este for decizional.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.