Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, care este suspectat de falsificarea actelor sale de studii, si-a anuntat vineri demisia.

"Ieri am spus ca voi veni cu declaratii si iata-ma in fata cetatenilor. Consider ca cetatenii sunt egali in fata legii, cred ca un premier, ca fiecare cetatean, trebuie sa sprijine o ancheta transparenta. Imi pare rau ca am lasat atat timp acest subiect cu referire la studiile mele si l-am lasat ca un instrument al jocurilor politice", a declarat Gaburici, in cadrul unui briefing de presa.

Seful Executivului a precizat ca este impacat cu sine si cu deciziile pe care le-a luat pe parcurs. "Gestul meu nu este unul politic. Am spus ca sunt un manager si am calculat acest gest", a declarat Gaburici. "Consider ca odata cu anuntarea demisiei nu vor exista suspiciuni", a adaugat el.

In acelasi timp, Chiril Gaburici i-a indemnat pe liderii coalitiei de guvernare sa continue reformele initiate. "Fac un apel catre liderii coalitiei, vreau sa vada in demisia mea un pas inainte. Imi doresc ca la baza noului sistem de guvernare sa fie pusa lupta cu coruptia si continuarea investigatiilor din sistemul bancar. Sper ca demisia mea va insemna aparitia unei noi majoritati parlamentare", a adaugat Gaburici.

"Sper ca demisia mea va insemna aparitia unei noi majoritati parlamentare" si ca "subiectul diplomei mele lipsit de importanta in contextul situatiei social-economice din Moldova va fi scos de pe ordinea de zi", a mai spus premierul demisionar, potrivit editiei electronice a publicatiei Jurnal de Chisinau.

Desi a precizat ca renunta la functie din cauza scandalului legat de diploma sa, Chiril Gaburici nu a spus daca si-a falsificat sau nu vreun act de studii.

El avertiza in urma cu o saptamana ca isi va da demisia daca intr-o luna nu este demisa conducerea Procuraturii Generale, a Bancii Nationale si a Comisiei Nationale a Pietei Financiare. "Nu vreau sa privesc pasiv cum grupuri de interese distrug tara", spunea Chiril Gaburici intr-o scrisoare adresata sefului statului si presedintelui Parlamentului.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Pregatirea profesionala a lui Gaburici a fost pusa la indoiala in urma cu trei luni. Dupa o investigatie jurnalistica Ministerul de Interne a initiat o cauza penala si a constatat ca Chiril Gaburici ar fi fost inmatriculat la universitate in baza unui atestat de scoala medie. Documentul ar fi fost eliberat de Liceul "Stefan cel Mare" din Chisinau, fostul Gimnaziu nr.8. Suspiciunea de falsificare a aparut insa dupa ce autoritatile au constatat ca in anul in care a fost eliberata diploma, institutia nu avea statut de liceu, ci doar de gimnaziu.

Ministerul moldovean al Afacerilor Interne (MAI) a transmis la 5 iunie Procuraturii Generale dosarul privind actele de studii ale premierului.

Gaburici a fost audiat joi la Procuratura Generala in cadrul dosarului privind actele sale de studii, dar nu a oferit detalii dupa interogatoriu.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Chiril Gaburici este premier al Republicii Moldova din 18 februarie, cand a fost votat in Parlamentul de la Chisinau de deputatii PDM, PCRM si PLDM, cu exceptia fostului premier Iurie Leanca, liberal-democratului Eugen Carpov si deputatului PLDM Liliana Palihovici, care s-a abtinut de la vot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.