Potrivit publicatiei Financial Times, victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din Romania ofera speranta unui viitor mai tolerant si ar putea contribui la o pozitie mai coerenta, mai unita a Uniunii Europene in fata Rusiei.

Rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania s-ar putea dovedi cel mai bun eveniment politic din Europa anul acesta, fiind incurajator pentru cele trei lucruri pe care le arata despre Europa centrala si de est: politica etnica problematica, lupta continua impotriva coruptiei si competitia intre alianta euro-atlantica si Rusia.

Victoria lui Klaus Iohannis este speciala tocmai pentru ca el face parte din minoritatea germana, care reprezinta mai putin de un procent din populatia Romaniei, in conditiile in care nationalismul s-a infiltrat adesea in politica romaneasca, dupa cum pot marturisi etnicii maghiari si evrei, comenteaza Financial Times. Romanii au dat dovada de o maturitate exceptionala duminica, alegand un candidat din cadrul unei minoritati etnice pentru postul de presedinte. Pentru multi romani, programele electorale si atractia personala a celor doi candidati au contat, in mod evident, mai mult decat originea lor etnica.

Merkel il felicita pe Iohannis: Vom sprijini Romania cu FAPTE!

Putine tari europene, din est sau vest, pot spune acelasi lucru, adauga FT, care se intreaba daca Bulgaria a avut un presedinte etnic turc, sau Italia si-a ales un premier din regiunea etnica germana Tirolul de Sud si chiar daca Marea Britanie a avut vreun premier de origine afro-caraibiana. Intr-o regiune a carei istorie este plina de tensiuni politice etnice, rezultatul alegerilor din Romania ofera speranta unui viitor al tolerantei.

Faptul ca Iohannis a fost ales pe baza unui program anticoruptie, probabil cel mai explicit al unui candidat din Romania postcomunista, arata ca alegatorii romani sunt la fel de satui ca aliatii occidentali ai tarii de coruptia din politica romaneasca, din mediul de afaceri si administratia publica. FT subliniaza ca Iohannis nu poate schimba totul peste noapte, dar ascensiunea sa la presedintie este un semn ca politicienii nu vor scapa probabil nepedepsiti pentru abuzul de putere.

Hollande il felicita pe Klaus Iohannis pentru victoria obtinuta

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Victoria sa electorala ar trebui de asemenea sa sporeasca determinarea NATO si a Uniunii Europene de a ramane ferme in fata eforturilor Rusiei de a-si extinde influenta politica, militara si economica in Balcani si zona Marii Negre. In unele privinte, sunt sanse mai mici ca Romania sa cedeze in fata presiunilor Rusiei, intrucat depinde mai putin de energia ruseasca si, ca o tara care a pierdut din teritoriu in fata Uniunii Sovietice, nu isi face iluzii despre felul in care Kremlinul foloseste puterea. Totusi, din cand in cand, se aude ca politicieni de rang inalt au evocat in privat ideea de a incheia un acord cu Vladimir Putin, care ar permite Rusiei sa domine permanent sud-estul Ucrainei.

Este improbabil insa ca Iohannis sa se joace cu astfel de notiuni. Ca un politician de centru-dreapta de etnie germana, el are relatii excelente cu cancelarul german Angela Merkel. El impartaseste opinia acesteia privind pericolul reprezentat de interventia rusa in Ucraina si sprijinul acordat Transnistriei. Sub conducerea lui Iohannis, Romania ar putea contribui la o pozitie mai coerenta, mai unita a UE in fata Rusiei, conchide Financial Times.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.