UNESCO a cerut Astraliei miercuri, la Doha, sa implementeze masuri de protejare a Marii Bariere de Corali, daca doreste sa evite inscrierea acesteia in anul 2015 pe lista patrimoniului mondial in pericol.

Comitetul pentru patrimoniu din cadrul UNESCO a cerut Australiei sa prezinta pana la 1 februarie 2015 un raport "care sa detalieze, intre altele, implementarea actiunilor de protectie".

"Comitetul va analiza, in cazul confirmarii unui pericol potential sau dovedit pentru valoarea universala exceptionala, inscrierea Marii Bariere de Corali pe lista patrimoniului mondial in pericol", se afirma in documentul citat.

In decizia sa, Comitetul UNESCO spune ca a luat nota cu mare ingrijorare de recentele proiecte adoptate de Guvernul australian ce vizeaza dezvoltarea industriala in zonele de coasta si regreta adoptarea de catre Australia a unui proiect de deversare a 3 milioane de metri cubi de materiale scoase prin dragare de pe fundul marii in acele teritorii, inainte de a realiza o evaluare generala a celorlalte optiuni. Totodata, comitetul a intampinat cu o atitudine favorabila eforturile depuse de Australia "in domeniul calitatii apelor".

Malaysia si Japonia au propus amendamente ce vizau "indulcirea" tonului din declaratie, dar cei mai multi dintre membrii comitetului au cerut si au obtinut ca versiunea originala a proiectului de decizie, mult mai exigenta, sa fie retinuta spre publicare.

Un responsabil australian de la World Wide Fund for Nature (WWF), Richard Leck, a salutat "curajul" comitetului, care a rezistat la "presiunile intense" ale autoritatilor australiene, care incercau sa elimine din declaratie o parte importanta a mesajului.

Australia se declarase increzatoare, in urma cu o saptamana, ca va putea sa evite plasarea Marii Bariere de Corali pe lista patrimoniului mondial in pericol, dupa publicarea unui raport care indica o scadere a poluantilor din apele sale. Autoritatile australiene s-au felicitat joi pentru decizia luata de UNESCO.

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

"Actiunea noastra ferma de protejare a Marii Bariere de Corali produce deja rezultate (...). Aceasta decizie reprezinta o victorie a ratiunii si a stiintei in fata retoricii si a catastrofismului", a declarat Andrew Powell, ministrul Mediului din statul australian Queensland.

UNESCO a prevenit Guvernul de la Canberra ca, fara adoptarea unor masuri decisive pentru limitarea dezvoltarii industriale pe litoral si pentru cresterea calitatii apelor din jurul Marii Bariere de Corali, aceasta va fi inscrisa pe acea lista.

Guvernul australian a autorizat recent extinderea unui port specializat in exportul de carbune, iar conducerea parcului marin al Marii Bariere de Corali a aprobat deversarea a trei milioane de metri cubi de deseuri rezultate in urma operatiunilor de dragare in apele parcului.

Inscrisa in patrimoniul mondial de catre UNESCO in 1981, Marea Bariera de Corali se intinde pe o suprafata de aproximativ 345.000 de kilometri patrati de-a lungul coastei orientale australiene si reprezinta cel mai vast ansamblu coralier din lume, cu peste 3.000 de sisteme recifale si sute de insule tropicale.

Citeste si:
Coral de 5 metri înălțime, descoperit în Marea Barieră de Corali....
Un coral de 5 metri înălțime...

Reciful a pierdut peste jumatate din corali pe parcursul ultimilor 27 de ani din cauza factorilor meteorologici (furtuni), climatici (incalzire globala) si industriali (poluare).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.