Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
UNESCO a declarat că decizia sa de a introduce în patrimoniul său centrul istoric Odesa a fost datorită "valoarii universale excepţionale" a oraşului. Autoritățile de la Moscova au fost împotriva acestei decizii, afirmând că este "motivată politic". Odesa este recunoscută drept perla Mării Negre. Orașul a fost bombardat de nenumărate ori de când Rusia a pornit războiul de ocupare în Ucraina. Anul trecut, locuitorii au încercat să protejeze monumentele şi clădirile oraşului, acoperindu-le cu saci de nisip.
Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că desemnarea Odesei ca sit al Patrimoniului Mondial a fost un pas important.
"A existat în primul rând un aspect simbolic, care este acela de a spune că acest oraş aparţine patrimoniului mondial, ne priveşte pe toţi, îl vedem cu toţii şi îi recunoaştem istoria şi contribuţia la patrimoniu. Acesta este deja un aspect simbolic important.", a spus ea.
Azoulay a declarat că în urma acestei decizii toţi membrii convenţiei, inclusiv Rusia, sunt obligați să "nu aducă distrugeri deliberate" la situl patrimoniului mondial.
Rusia s-a opus de mai multe ori votului UNESCO
Mai multe părți ale orașului au fost adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în pericol. Potrivit UNESCO, acest lucru oferă oraşului acces la asistenţă tehnică şi financiară, "pe care Ucraina o poate solicita pentru a asigura protecţia bunului şi, dacă este necesar, pentru a ajuta la reabilitarea acestuia".
Volodimir Zelenski s-a bucurat de această decizie spunând că este "recunoscător partenerilor care ajută la protejarea perlei noastre de atacurile invadatorilor ruşi". Rusia a încercat de mai multe ori să amâne votul și a acuzat Ucraina că îşi "distruge" propriile monumente.
Rusia, nou atac în Odesa. Catedrala Schimbarea la Față din Ucraina,...

Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Ucraina că a prezentat un dosar de candidatură slab, că votul a fost luat "sub presiunea Occidentului", şi că "nu a ţinut cont de regulile de procedură". Alte şapte situri din Ucraina au fost introduse pe lista Patrimoniului Mondial al Unesco, printre care se numără Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev şi centrul istoric al oraşului Lviv din vestul ţării.
Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Nu pierzi un suflet drag doar o singură dată, îl pierzi zi de zi, iar şi iar,...
Sursa: garbo.ro
-
Ce urmează pentru bănci în 2024?
Sursa: futurebanking.ro
-
Tarot online: Se vede o iubire nouă la orizont?
Sursa: kudika.ro
-
Prioretail.ro, platforma unui arhitect care vrea să creeze un ecosistem...
Sursa: retail.ro
-
Ce au în comun Ținutul Buzăului, Sardinia și Peninsula Nicoya din Costa Rica?...
Sursa: wall-street.ro