Centrul istoric al oraşului ucrainean Odesa a fost introdus în patrimoniul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Rusia s-a opus total acestei decizii.

Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO

UNESCO a declarat că decizia sa de a introduce în patrimoniul său centrul istoric Odesa a fost datorită "valoarii universale excepţionale" a oraşului. Autoritățile de la Moscova au fost împotriva acestei decizii, afirmând că este "motivată politic". Odesa este recunoscută drept perla Mării Negre. Orașul a fost bombardat de nenumărate ori de când Rusia a pornit războiul de ocupare în Ucraina. Anul trecut, locuitorii au încercat să protejeze monumentele şi clădirile oraşului, acoperindu-le cu saci de nisip.

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că desemnarea Odesei ca sit al Patrimoniului Mondial a fost un pas important.

"A existat în primul rând un aspect simbolic, care este acela de a spune că acest oraş aparţine patrimoniului mondial, ne priveşte pe toţi, îl vedem cu toţii şi îi recunoaştem istoria şi contribuţia la patrimoniu. Acesta este deja un aspect simbolic important.", a spus ea.

Azoulay a declarat că în urma acestei decizii toţi membrii convenţiei, inclusiv Rusia, sunt obligați să "nu aducă distrugeri deliberate" la situl patrimoniului mondial.

Rusia s-a opus de mai multe ori votului UNESCO

Mai multe părți ale orașului au fost adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în pericol. Potrivit UNESCO, acest lucru oferă oraşului acces la asistenţă tehnică şi financiară, "pe care Ucraina o poate solicita pentru a asigura protecţia bunului şi, dacă este necesar, pentru a ajuta la reabilitarea acestuia".

Volodimir Zelenski s-a bucurat de această decizie spunând că este "recunoscător partenerilor care ajută la protejarea perlei noastre de atacurile invadatorilor ruşi". Rusia a încercat de mai multe ori să amâne votul și a acuzat Ucraina că îşi "distruge" propriile monumente.

Citeste si:
Rusia, nou atac în Odesa. Catedrala Schimbarea la Față din Ucraina,...
Rusia, nou atac în Odesa....

Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Ucraina că a prezentat un dosar de candidatură slab, că votul a fost luat "sub presiunea Occidentului", şi că "nu a ţinut cont de regulile de procedură". Alte şapte situri din Ucraina au fost introduse pe lista Patrimoniului Mondial al Unesco, printre care se numără Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev şi centrul istoric al oraşului Lviv din vestul ţării.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.