Cem Özdemir, copresedintele Verzilor germani, critica marti, intr-un interviu, "populismul ieftin" al conservatorilor bavarezi la adresa romanilor si bulgarilor si sustine ca adevarata problema e cea a romilor din Romania si Bulgaria, nevoiti sa plece din cauza saraciei si a discriminarii.

Intr-un interviu acordat publicatiei Schwäbische Zeitung, liderul ecologistilor germani a lansat un atac la adresa cancelarului Angela Merkel si a aliatilor bavarezi din CSU care sunt la putere de opt ani, "dar nu au facut nimic impotriva saraciei si discriminarii in Europa".

Referitor la declaratiile politicienilor CSU privind muncitorii din Romania si Bulgaria, Cem Özdemir le pune pe seama alegerilor locale dn Bavaria, din 18 martie.

"CSU nu aduce in discutie ce se poate face pentru a rezolva lipsa fortei de munca calificate din economia germana si nici a problemei celor aflati intr-o situatie sociala dificila si supusi unei discriminari brutale, ma refer la romii bulgari si romani. Acesti europeni si europence au nevoie de sprijin in tarile lor natale. Ei pleaca pentru ca nu au nicio perspectiva, nicio alta posibilitate. Asta trebuie sa schimbam", a declarat Özdemir, acuzand CSU de "populism ieftin".

Copresedintele Verzilor a respins afirmatiile politicienilor germani care acuza lipsa de pregatire a romanilor si bulgarilor care ajung in Germania, dar a precizat ca exista o problema cu romii si conditiile lor de trai in Romania si Bulgaria, scrie MEDIAFAX.

"La noi vin, in special, bulgari si romani cu calificare. Realitatea este mai complicata decat o prezinta CSU prin declaratii in presa. Dar exista si saracie multa si discriminare in Europa, oameni care trebuie sa traiasca in Romania si in Bulgaria intr-o saracie ca in lumea a treia. Avem nevoie de o strategie europeana pentru romi, pentru a le asigura conditii demne de viata", a spus Cem Özdemir. Acesta sustine ca multi romi afirma ca "le era mai bine in comunism decat intr-o Europa democratica".

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"Imigantii care vin in Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid inapoi in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gandim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, ca muncitorii calificati sunt bineveniti in tara sa, dar a precizat ca 46% din romanii si bulgarii ajunsi in Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora.

"Institutul pentru piata muncii si cercetare profesionala a Agentiei Federale pentru Munca a estimat ca in 2014 vor fi pana la 180.000 de imigranti din Romania si Bulgaria, dupa deschiderea pietei muncii. Exista deja strigate de ajutor in acest sens de mai bine de un an, printre altele de la orase si comune", a declarat, intr-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Crestin-Sociale, aliatii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Acesta a mai precizat ca trebuie restrans accesul imigrantilor la sistemul de asigurari sociale.

Andreas Scheuer a spus ca formatiunea sa este de acord cu libertatea de circulatie, dar Germania nu trebuie sa devina "atelierul de reparatii" al Europei.

"Spunem «Da» libertatii de circulatie. Muncitorii calificati sunt bineveniti. Economia germana are nevoie de ei. Dar, potrivit cifrelor Agentiei Federale pentru Munca, 46% din romanii si bulgarii, care au venit in Germania dupa 2007, nu au niciun fel de pregatire profesionala. De ce trebuie sa devina Germania atelierul de reparatii al Europei? De ce trebuie sa importam in Germania problemele altor tari?", a declarat secretarul general al CSU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.