Serialele de televiziune din lumea intreaga abordeaza tot mai des tema handicapului, intrucat regizorii par tot mai hotarati sa ii prezinte pe actorii principali din aceste productii ca fiind persoane care sufera de paralizie, tulburare bipolara, Alzheimer, dementa cu corpi Lewy.

Aceasta initiativa a producatorilor din industria de televiziune a fost salutata de asociatiile care reprezinta interesele persoanelor bolnave si cu handicap din lumea intreaga.

In cadrul unui festival al serialelor TV care are loc in aceasta saptamana la Paris, "Séries mania", mai multe productii TV abordeaza subiectul handicapului si al bolilor. In thrillerul britanic "The Fear", Peter Mullan interpreteaza rolul unui antreprenor mafiot care sufera de maladia Alzheimer. Atunci cand a citit scenariul, actorul a crezut mai intai ca "era vorba de o gluma", a dezvaluit el pentru BBC.

"Dar, apoi, m-am gandit la faptul ca era o alta maniera, foarte diferita, de a vorbi despre aceasta boala, nu de a face un rechizitoriu contra serviciului de sanatate pentru persoane in varsta care merg tarandu-si papucii de casa", a adaugat el.

Asociatia Alzheimer din Marea Britanie a aplaudat productia "The Fear": "Exista 800.000 de persoane care sufera de dementa in Marea Britanie. Ne-ar fi placut sa vedem mai multe programe de calitate care sa abordeze acest subiect important".

Festivalul serialelor TV propune publicului vizionarea unor episoade din productia "The Boss", un thriller politic american lansat in 2011, salutat de critica internationala. In acest serial, atotputernicul primar din Chicago sufera de dementa cu corpi Lewy, o grava tulburare neurologica incurabila, scrie MEDIAFAX.

In serialul dramatic "Mon meilleur ami", produs in Québec, un barbat devenit paraplegic dupa un accident de automobil se vede nevoit sa isi revizuiasca viata de cuplu, prieteniile, activitatile cotidiene. Un alt serial, "Legit", este o comedie cu un umor nebun, in care un barbat se ocupa de o maniera mai putin ortodoxa de un pacient care sufera de trisomie.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Alte seriale, difuzate deja in diverse tari, au abordat la randul lor chestiunea handicapului, precum productiile americane "The Big C" (eroina sufera de un cancer in stadiu avansat care ii produce o serie de handicapuri) si "Homeland" (personajul feminin principal sufera de tulburare bipolara) si cele franceze "Vestiaires" (serial inspirat din universul sportivilor cu handicap) si "Cain" (protagonistul este un politist care se deplaseaza intr-un scaun cu rotile).

"Am umanizat eroii din seriale. Societatea noastra exorcizeaza frica pe care a avut-o dintotdeauna in fata handicapului. Capacitatea de a accepta fragilitatea este un semn de maturitate", afirma Christel Prado, directoarea generala a asociatiei franceze Unapei, care reprezinta interesele persoanelor cu handicap si ale familiilor acestora.

Citeste si:
YouTube va difuza gratuit seriale întregi și filme
YouTube va difuza gratuit...

"Parerile oamenilor despre persoanele cu handicap pot fi schimbate cu ajutorul acestor seriale TV", spune, la randul sau, Arnaud de Broca, secretarul general al Asociatiei franceze a accidentatilor pe viata.

Publicarea primului raport international despre handicap, in 2011, a contribuit la cresterea gradului de constientizare in randul producatorilor TV si de cinema in legatura cu importanta pe care boala si handicapul o au in societate, considera antropologul Charles Gardou, de la Universitatea Lyon II.

Acel raport, intocmit in colaborare de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Banca Mondiala, a relevat faptul ca "peste 1 miliard de persoane traiesc cu un handicap sub o forma sau alta".

"Inainte, se credea ca era vorba de o persoana din zece. Raportul arata ca este vorba de o persoana din sapte. Si, daca se ia in calcul familia si anturajul, este vorba de o persoana din trei. Putin cate putin, ideea potrivit careia fragilitatea este inerenta conditiei umane a patruns in mentalitatea oamenilor, care credeau in trecut ca ea era ceva anormal, pentru ca se temeau de ea", afirma autorii raportului.

Citeste si:
UNCJR solicită fonduri suplimentare la rectificarea bugetară pentru...
UNCJR solicită fonduri...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.