Reactia jandarmului ce a fost surprins, in imagini, lovind cu pumnul protestatari, sambata, "a fost cu siguranta determinata de modul de manifestare al persoanelor aflate in fata acestuia", a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache.

"Reactia colegului meu a fost cu siguranta determinata de modul de manifestare al persoanelor aflate in fata acestuia. Avea obligatia el acolo si era legitimat cu aceasta obligatie sa asigure acel dispozitiv de ordine publica, sa tina acea cale rutiera libera. Pe de alta parte, cei care au exercitat acele violente asupra colegului nostru si-au asumat o anumita reactie din partea fortelor de ordine, in momentul in care nu s-au mai manifestat intr-un mod pasnic si civilizat si au fortat blocarea circulatiei in centrul Capitalei", a afirmat Enache, intr-o declaratie de presa.

El a punctat ca imaginile respective "sunt in atentia conducerii institutiei si vor fi analizate cu maxima seriozitate de catre comanda unitatii".

"Suntem o institutie serioasa care si-a asumat de fiecare data orice fel de derapaj, orice fel de greseala a oamenilor nostri. (...) Institutia analizeaza cu cea mai mare seriozitate acele imagini, le punem in context (...) si nu ne sta in caracter si nu vom face vreun pas inapoi. Recunoastem daca vor fi greseli, insa acest lucru nu trebuie facut sub presiunea momentului, trebuie urmati niste pasi procedurali, urmand ca in urma verificarilor si a analizei sa se traga si o concluzie", a subliniat acesta.

Enache a afirmat ca nu are informatii ca ar fi vorba de acelasi jandarm care s-a aflat in preajma liderului PSD Liviu Dragnea la DNA, ci doar ca este identificat.

"Eu nu vreau sa-mi vulnerabilizez colegul. Ce pot eu sa va spun este ca este un coleg care de-a lungul timpului si-a dovedit profesionalismul. Asta nu exclude in niciun fel raspunderea lui in cazul in care vor fi constatate incalcari ale normelor legale", a adaugat reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei: Protestul a fost ilegitim

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a afirmat ca sefii institutiei au avut o discutie cu jandarmul respectiv.

Enache a descris contextul in care au avut loc evenimentele. "Avem, pe de-o parte, o actiune legitima, legala a jandarmilor care au avut obligatia sa asigure masuri de ordine si siguranta publica, atat in ceea ce priveste persoanele care manifestau, cat si in ceea ce priveste respectarea drepturilor si libertatilor celorlalti cetateni din Capitala care au dreptul sa circule in mod liber pe caile de comunicatie. Pe de alta parte, vorbim de o actiune ilegitima, ilegala a maselor de manifestanti, a grupului de protestatari care au exercitat presiuni fizice asupra cordoanelor de ordine si siguranta publica dispuse acolo", a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

Citeste si:
Dosar 10 August. Șefii din Jandarmerie vor putea scăpa de acuzații...
Dosar 10 August. Șefii din...

El a sustinut ca actiunea de sambata nu a fost legitima, asa cum prevad normele in vigoare, deoarece a fost organizata in mediul online.

"Din fericire nu a fost nevoie sa restabilim ordinea aseara si spun din fericire pentru ca modul in care a fost organizat acest eveniment crea toate premisele ca aseara sa aiba loc evenimente care sa impuna restabilirea ordinii publice. (...) Daca noi nu aveam o atitudine activa, nu aveam acele filtre, acele cordoane intarite asa cum a fost aseara exista posibilitatea ca astazi sa facem o conferinta de presa despre lucruri mult mai grave. (...) S-a blocat circulatia pentru ca anticipam acel moment", a afirmat reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

Enache a mentionat ca blocarea cailor de comunicatie se face doar cu avizul unor institutii si cu aprobare prealabila.

"Circulatia libera nu este un moft al institutiei. In Bucuresti sunt peste 2 milioane de locuitori care au nevoie sa circule, sa ajunga dintr-un punct in altul. Pe de alta parte, sunt zilnic zeci, sute de apeluri de urgenta la institutii precum Salvare, Pompieri care la fel trebuie sa ajunga cat mai repede la acele cazuri si acele situatie si blocarea acestor cai de comunicatie se face doar cu avizul unor institutii si cu aprobare prealabila. De fiecare data Jandarmeria a luat masuri in asa fel incat sa fie garantate si respectate drepturile tuturor cetatenilor. Ne dorim ca aceste manifestatii sa se desfasoare in mod pasnic, civilizat, legal, dar in acelasi timp este obligatia noastra sa asiguram dreptul si acelor cetateni care nu au aceleasi convingeri sau nu participa in mod direct la aceste proteste", a afirmat el.

Citeste si:
Rusia: Arestul la domiciliu al purtătoarei de cuvânt a lui...
Rusia: Arestul la domiciliu...

Enache a aratat ca redirectionarea persoanelor care ieseau din pasajul Universitatii s-a realizat pentru a evita supraaglomerarea zonei, deoarece partea dreapta a pietei era destul de aglomerata.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a subliniat si ca verificarile corporale se realizeaza cand se considera oportun, mentionand ca sambata seara aceste filtre si-au dovedit eficienta, dand ca exemplu faptul ca o persoana avea asupra ei un pistol de jucarie si ca daca l-ar fi folosit ar fi creat panica.

"Eu cred ca acele filtre si-au dovedit eficienta. Doua persoane asupra carora au fost gasite mai multe obiecte interzise - un box, un cutit, o bata, care in mod evident nu aveau ce sa caute acolo - au fost conduse la sectia de politie si vor fi trase la raspundere", a adaugat el.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.