Dosarul 10 August ajunge, în sfârșit, în instanță. Foștii șefi din Jandarmerie au fost trimiși în judecată, la 5 ani de la violențele din Piața Victoriei. Ei vor putea scăpa de acuzații în 3 ani. Apel ca dosarul să fie judecat de urgență.

Şefii din Jandarmerie vor putea scăpa de acuzaţii în 3 ani. Apel ca dosarul 10 August să fie judecat de urgenţă

„Declic a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 august şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei. A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de cinci ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic.

Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată. Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, Justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august.

Comunitatea Declic a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că membrii săi vor veni în Piaţa Victoriei, pe 10 august, de la ora 19:00, pentru a cere justiţie pentru victimele abuzurilor jandarmilor din anul 2018.

„O nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialişti din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetăţeni grenade care aveau capacitatea de a exploda şi de a produce răni deosebit de grave. Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetăţeni paşnici.

Au fost folosite, conform procurorilor, 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 şi 40 mm cu efect iritant lacrimogen. Exista imagini care arată ca s-a tras chiar şi direct înspre protestatari şi jurnalişti”, a explicat Declic.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Comunitatea a transmis că a achitat costurile cu avocații care au reprezentat o parte dintre victime, printre care și pe Ioan Crăciuneanu, cel care a cerut și obținut redeschiderea anchetei în dosarul 10 August.

Foști șefi ai Jandarmeriei au fost trimiși în judecată de procurorii Secției Militare a Parchetului General în dosarul privind protestul din 10 august 2018. În total, 16 persoane au fost trimise în instanță de procurorii Parchetului General. Peste 300 de manifestanți vor lua parte la proces pentru că s-au constituit ca părți civile.

Este vorba despre colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române; colonelul Laurenţiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, în prezent ofiţer în cadrul Jandarmeriei; colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române, acuzaţi de abuz în serviciu.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată alţi 13 ofiţeri şi subofiţeri de la Jandarmeria Capitalei: col. (r) Laurenţiu Ciobanu Cristian, fost comandant de batalion în cadrul DGJMB, col. Răzvan Cătălin Popescu, col. Marian Ion Zăvoianu, lt.col Adrian Costel Dumitru, mr. Luca Moldoveanu, cpt. Marius Daniel Mihai, plt. adj. (r) Alin Belecciu, plt. maj. Marian Cristian Bîrsan, plt. adj. Cristian Bolat, plt. adj. şef George Buzatu, plt. adj. Florea Carmocanu, plt. adj. şef (r) Bardahan Pavel Custrin şi plt. maj. (r) George Constantin Zamfir, fiind acuzaţi de purtare abuzivă sau complicitate la această infracţiune.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 August 2023 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.