Copiii care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi impotriva astmului in primii doi ani de viata se vor confrunta cu o limitare a cresterii in inaltime la varsta adulta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii finlandezi, citat de bbc.com.

La acest studiu au participat 12.000 de copii din Finlanda, iar rezultatele, prezentate saptamana aceasta la o conferinta a European Society for Paediatric Endocrinology, arata ca cei care au folosit pe termen lung inhalatoare cu corticosteroizi, incepand cu primii doi ani de viata, s-au confruntat cu o limitare a cresterii in inaltime.

Acesta nu este primul studiu care indica o asociere intre utilizarea de inhalatoare cu corticosteroizi si limitarea cresterii in inaltime, ci o noua cercetare care vine in sprijinul ideii ca steroizii trebuie utilizati cu masura in cazul copiilor prescolari. Insa experti britanici de la asociatia Asthma UK spun ca acesti corticosteroizi joaca un rol crucial in controlarea simptomelor astmului si reduc frecventa vizitelor la spital in cazul prescolarilor. In Marea Britanie, 1 din 11 copii sufera de astm, aceasta fiind cel mai frecvent intalnita maladie cronica in randul micutilor.

Corticosteroizii sunt substante puternice folosite in inhalatoare si sunt recomandati adultilor diagnosticati cu astm si copiilor care sufera de respiratie suieratoare recurenta, insa aceste medicamente au efecte secundare semnificative in cazul unor pacienti, scrie MEDIAFAX.

Normele medicale in vigoare recomanda evaluarea anuala a greutatii si inaltimii copiilor care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi in tratarea astmului, pentru a se detecta din timp semnele unei incetiniri a dezvoltarii fizice a acestora.

Autorii noului studiu, cercetatorii de la University of Eastern Finland, au analizat informatiile despre inaltimea parintilor copiilor participanti la studiu, precum si cele despre greutatea celor mici si tratamentele administrate, pentru a calcula greutatea si inaltimea la care ar fi trebuit sa ajunga acestia pana la varsta adulta. Ei au descoperit ca acei copii care primeau pe termen lung tratamente cu corticosteroizi aveau la varsta adulta o inaltime, in medie, cu 3 centimetri mai mica decat cea estimata.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Specialistii sunt de parere ca este nevoie de studii suplimentare, aplicate pe mai multe grupe de varsta, pentru a stabili cu exactitate impactul inhalatoarelor cu corticosteroizi. In plus, unii specialisti sunt de parere ca impactul asupra cresterii in inaltime este minor. O reducere usoara a cresterii in inaltime este un pret mic platit pentru aceste tratamente care pot salva viata copilului bolnav de astm, mai spun acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.