Compania ENSYS Renewable Solutions, prin Divizia dedicată Sistemelor Rezidențiale, a realizat în luna aprilie 2023 un studiu pe baza datelor centralizate de la 55.000 de clienți persoane fizice, înscriși pentru instalarea sistemelor fotovoltaice atât prin programe guvernamentale, cât și prin contribuție proprie.

• 7 din 10 români care își instalează sisteme fotovoltaice sunt din mediul urban;
• 8 din 10 clienți care își instalează fotovoltaice sunt bărbați;
• 51 de ani este vârsta medie a clienților de sisteme fotovoltaice;
• 2-7 ani este durata de amortizare a unui sistem fotovoltaic, în funcție de evoluția prețului la energie electrică și de adaptarea modului de consum;
• 35.000 lei este valoarea medie a proiectelor implementate și în curs de implementare;
• 4080 lei/an este economia medie la energia electrică pentru un utilizator de sisteme fotovoltaice

Potrivit reprezentanților ENSYS, în 2023 se remarcă o creștere a interesului clienților pentru adoptarea soluțiilor fotovoltaice, în special datorită promovării programelor guvernamentale de tip Casa Verde și ElectricUP, dar și programelor din fonduri europene precum PNRR și viitorul RePowerEU. Chiar și în aceste condiții, interesul beneficiarilor care doresc să își instaleze sisteme fotovoltaice în sistem propriu, independent de finanțarea guvernamentală, este mai ridicat decât în anii anteriori. Potrivit datelor oficiale, în perioada 2019-2021 au fost alocate fonduri pentru peste 55.000 de sisteme fotovoltaice, cu o putere totală de minim 165MW, prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Comparativ, bugetul alocat în 2023 prin același proiect, poate acoperi circa 87.500 de proiecte într-un singur an.

“Partea bună este că tot mai mulți români se gândesc să își instaleze sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, mai ales după ce facturile la energie au crescut anul trecut. Programele cu finanțare guvernamentală au alimentat cererea și au creat așteptări foarte mari în rândul potențialilor beneficiari care așteaptă deschiderea sesiunii și implementarea proiectelor.

Partea mai puțin bună este că programul Casa Verde nu a demarat conform planificării și implementarea proiectelor cu finanțare prin acest program va dura mai mult decât au estimat autoritățile. În același timp, din datele centralizate de ENSYS reiese că tot mai mulți clienți aleg să își finanțeze investiția în sisteme fotovoltaice din surse proprii, pentru a evita întârzierea implementării și pentru a nu mai depinde de finanțarea guvernamentală.

Citeste si:
STUDIU. Somnul de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli
STUDIU. Somnul de mai puțin...

De exemplu, întârzierile din cadrul programului Casa Verde 2021, program care a început de drept în anul 2022, generează situații complicate atât pentru furnizori cât și pentru beneficiari. Practic, în acest an se vor suprapune termenele de implementare ale proiectelor contractate în edițiile 2021 și 2023 prin programe guvernamentale, generând astfel posibile nemulțumiri în rândul beneficiarilor.

Pentru a preîntâmpina situații neplăcute pentru clienții companiei noastre, în 2023 ENSYS și-a mărit numărul angajaților și a crescut numărul echipelor de montaj. În prezent, ENSYS montează sisteme fotovoltaice cu peste 200 angajați, grupați în echipe distribuite la nivel național.”, susține Sebastian Crișan, CEO interimar ENSYS.

Citeste si:
Câți pași trebuie să faci zilnic ca să nu adaugi kilograme în plus
Câți pași trebuie să faci...

Conform datelor centralizate de ENSYS în platforma proprie, cei mai mulți clienți care instalează sau își propun să contracteze sistemele fotovoltaice în viitor sunt bărbați - 77,65%, din mediul urban - 69,92%, cu vârsta medie de 51 de ani. Valoarea medie a proiectului ce se dorește a fi implementat este de 35.000 lei iar economia medie anuală la energie estimată este de 4080 lei/an.

“Profilul clienților beneficiari ai sistemelor fotovoltaice ne arată cum se adaptează consumatorii în fața instabilității prețurilor la energie. Practic, vorbim despre persoane mature, educate, care înțeleg nevoia de a reduce pe cât posibil dependența energetică și de a consuma energie în mod responsabil și sustenabil.

Cei mai mulți clienți vin din mediul urban și zona limitrofă, locuiesc la casă și au o înțelegere deplină asupra modului în care energia fotovoltaică îi poate ajuta să obțină facturi mai mici la energie.

Citeste si:
Cei care fac între 3.800 - 9.800 de pași zilnic își pot reduce...
STUDIU: Persoanele care fac...

Cuplat cu faptul că cei mai mulți dintre clienți își doresc să devină prosumatori, estimăm că economia pe care un beneficiar o poate face într-un an calendaristic este de 2887 lei, cu un orizont de amortizare a investiției de 2-7 ani, în funcție de fluctuația prețului la energie electrică și de adaptarea consumului”, mai spune Sebastian Crișan, CEO interimar ENSYS.

Creșterea interesului populației pentru sistemele fotovoltaice și mai ales pentru dobândirea statutului de prosumator este susținută și de datele oficiale ale ANRE. Numai în 2022, numărul prosumatorilor a crescut de aproape 3 ori, de la 14.000 în luna ianuarie, la peste 40.000 în luna decembrie. Practic, se poate vorbi astăzi despre deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalată totală de 423 MW, reprezentând aproximativ 2,25% din toată puterea instalată în România în acest moment. Pentru anul 2023, estimările arată că un număr de circa 70.000 de români vor dobândi statutul de prosumator.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Ensys este unul dintre cei mai importanţi furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România. Compania oferă soluţii complete de sisteme fotovoltaice: consultanţă tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanţă, accesarea de grant-uri cu finanţare din partea statului român şi private. Prezentă din 2006 pe piaţa din România și din 2021 pe piața internaţională, în unele state membre ale Uniunii Europene, Ensys Renewable Solutions are o experienţă semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicaţii rezidenţiale, comerciale, industriale, horeca, parcuri solare, etc. şi se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate şi know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.