Un plasture eficient impotriva mai multor tipuri de alergii alimentare, precum cele generate de arahide si de lapte, a fost creat recent de o companie franceza, informeaza francetvinfo.fr.

O companie franceza specializata in biotehnologie, DBV, a fabricat un plasture contra alergiilor la arahide si lapte. Dispozitivul a "sedus" Agentia americana pentru medicamente (FDA), care a permis introducerea companiei DBV la Bursa din New York.

Dupa cotarea la Bursa din New York, in octombrie 2014, compania DBV a anuntat ca a strans fonduri de 240 milioane de dolari de la investitorii americani, precizeaza Le Monde.

Motivul aflat in spatele acestui succes consta intr-un mic plasture, denumit Viaskin. Acest timbru adeziv, la fel de mic ca un plasture anti-fumat, promite sa trateze alergiile cauzate de arahide. Aceasta boala afecteaza intre 1% si 3% dintre adultii din lumea intreaga si intre 4% si 6% dintre copii. Or, pentru moment, niciun tratament eficace nu a fost lansat pe piata pentru a usura vietile milioanelor de persoane care se vad obligate sa citeasca cu atentie etichetele tuturor produselor alimentare pe care le cumpara, pentru a vedea daca acestea contin arahide, scrie MEDIAFAX.

Abordarea propusa de compania DBV face parte dintr-un ansamblu de tehnici de desensibilizare la alergii, prin expunerea persoanei alergice la doze foarte slabe de alergeni. Problema consta in faptul ca acei alergeni nu trebuie sa intre direct in fluxul sangvin, altfel pacientul risca sa sufere o reactie biologica generalizata si foarte grava - socul anafilactic. Absorbtia alergenilor se face treptat prin piele, iar DBV spune ca aceasta metoda evita reactiile negative ale organismului.

In mod concret, o cantitate mica de alergeni (pana la 100 micrograme) inchisi in plasture se dizolva gratie umiditatii degajate de piele. Ei traverseaza bariera epiteliala superioara pentru a se concentra in stratul extern al epidermei. Alergenii sunt apoi captati de celulele care ajung prin reteaua limfatica pana la ganglioni. Acolo, ele stimuleaza, la randul lor, un alt tip de celule al caror scop este de a inhiba reactiile alergice. Intregul proces se desfasoara fara a trece prin circuitul sangvin.

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

Tehnica se numeste "imunoterapie epidermica" si este eficienta dupa 3 - 6 luni de tratament. Aceasta eficacitate a fost demonstrata in cadrul unui test clinic pe pacienti alergici la polen. Plasturele a generat o ameliorare evidenta a simptomelor rinitei alergice.

Rezultatele studiului-pilot au fost masurate prin cresterea dozei de arahide pe care pacientii puteau sa le consume. Dupa 6, 8 si 12 luni de la debutul studiului, procentul pacientilor care puteau sa manance o cantitate de 10 ori mai mare in comparatie cu aceea de la inceputul cercetarii a fost de 7,4%, 20%, respectiv 40%.

Un alt studiu-pilot a fost realizat pentru a evalua eficienta si siguranta plasturelui contra alergiilor la laptele de vaca. Desi plasturele Viaskin a generat o ameliorare a tolerantei la lapte in randul copiilor, rezultatele finale nu au fost semificative. Studiul a aratat totusi ca dispozitivul este bine tolerat, intrucat niciun efect secundar grav, precum socul anafilactic, nu a fost raportat. In schimb, cercetatorii au constatat o crestere a reactiilor inflamatorii de la nivelul pielii.

Citeste si:
Scade prețul laptelui pentru 6 luni. Cum vor fi ajutați crescătorii...
Scade prețul laptelui pentru...

Savantii francezi considera ca este nevoie de un studiu ulterior, realizat pe un numar mai mare de voluntari, pentru a cunoaste cu adevarat eficienta acestui plasture antialergic. Daca rezultatele generate de studiile clinice de faza III vor confirma eficacitatea plasturelui Viaskin, atunci compania DBV va putea sa il comercializeze in Statele Unite incepand din 2018 si in Europa incepand din 2019.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.