O echipa de cercetatori britanici si spanioli a reusit in premiera sa separe beneficiile medicinale ale canabisului de efectele sale halucinogene, potrivit unui studiu publicat in PLOS Biology.

Cercetatorii de la University of East Anglia din Norwich si Universitat Pompeu Fabra din Barcelona au descoperit ca, prin inhibarea unui receptor din creier, pot fi generate beneficiile medicinale ale canabisului, fara efectele sale adverse, potrivit dailymail.co.uk.

Canabisul poate fi utilizat ca tratament pentru incetinirea procesului de dezvoltare a tumorilor canceroase si este benefic in cazuri de greata, anxietate si dureri. Noua descoperire este foarte importanta, putand ajuta la crearea unor tratamente sigure, care sa nu provoace schimbari de comportament si pierderi de memorie.

Aceeasi echipa de cercetatori a descoperit anterior modul in care substanta psihoactiva principala din canabis, tetrahidrocanabinol (THC), poate incetini procesul de dezvoltare a tumorilor canceroase.

Noile descoperiri arata ca efectele negative asupra sistemului cognitiv ale THC - precum pierderile de memorie si anxietate - sunt declansate de un proces separat de cel care genereaza efectele benefice ale substantei, precum cele analgezice, scrie MEDIAFAX.

THC actioneaza prin intermediul unei familii de receptori celulari numiti receptori canabinoizi. Acest proces separat implica un receptor canabinoid si un receptor de serotonina (5HT2AR), in absenta caruia sunt blocate anumite efecte adverse ale THC, precum pierderile de memorie, si sunt activate cele pozitive.

Autorii noului studiu, care a fost realizat pe soareci, spun ca oamenii nu ar trebui sa se "auto-trateze", insa si-au exprimat speranta ca vor putea obtine in curand un echivalent sintetic sigur al substantei active principale din canabis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.