Incredibil 6 Mai 2015 17:11
Virusul Ebola poate ramane in sperma mult mai mult timp decat se credea pana in prezent, astfel ca barbatii care supravietuiesc acestei maladii trebuie sa utilizeze prezervativul de fiecare data cand au relatii sexuale, potrivit unui avertisment al Centrului american de control si preventie (CDC).

Potrivit LiveScience.com, recomandarea de utilizare a prezervativului este facuta pentru a evita transmiterea virusului Ebola, pana ce cercetatorii vor sti mai multe despre supravietuirea acestuia in lichidul seminal, dupa aparitia unor informatii despre o femeie din Liberia care s-ar fi imbolnavit de Ebola dupa ce a intretinut relatii sexuale cu un barbat care a supravietuit maladiei.

Femeia care a fost diagnosticata cu Ebola la mijlocul lunii martie nu a avut niciun fel de contacte cu persoane care prezentau simptomele maladiei Ebola si nu a calatorit in regiuni in care exista focare ale acestei boli. Cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor, femeia a avut relatii sexuale neprotejate cu un barbat care a supravietuit acestei boli.

Desi barbatul fusese vindecat de Ebola in urma cu sase luni, in octombrie 2014, o mostra de sperma prelevata de la el la finalul lunii martie a acestui an a fost analizata si s-a descoperit prezenta de material genetic provenit de la virusul Ebola. Mai mult, cand cercetatorii au verificat o parte a secventei genetice a virusului Ebola descoperit in sperma barbatului, acest segment genetic era identic cu cel descoperit in cazul virusului Ebola cu care fusese infectata femeia, potrivit unei relatari referitoare la acest caz.

Specialistii nu pot spune cu siguranta ca femeia s-a imbolnavit de Ebola in urma contactului sexual, dar informatiile pe care le au pana in prezent sugereaza ca acest lucru este posibil, potrivit expertilor citati de LiveScience. Un singur alt caz de imbolnavire de Ebola in urma unui contact sexual a mai fost raportat in trecut, in timpul epidemiei de Ebola din 1995, din Republica Democrata Congo, dar nici acel caz nu a oferit suficient de multe informatii care sa poata duce la concluzii clare, scrie MEDIAFAX.

Specialistii stiau ca virusul Ebola poate supravietui mai multe luni in sperma si au emis anterior recomandari ca supravietuitorii de Ebola sa se abtina de la a intretine relatii sexuale sau macar sa foloseasca prezervativul pentru cel putin trei luni de la vindecare. Cazul despre care se discuta in prezent vorbeste insa despre transmiterea virusului Ebola la cinci luni dupa ce barbatul a fost declarat sanatos si la circa 200 de zile de la aparitia primelor simptome de Ebola in cazul sau.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

"Pentru a preveni transmiterea virusului Ebola, contactul cu sperma barbatilor care au supravietuit maladiei trebuie evitat", au precizat cercetatorii intr-un raport publicat pe 1 mai in revista Morbidity and Mortality Weekly Report."Daca barbatii care au supravietuit maladiei intretin relatii sexuale (orale, vaginale sau anale), trebuie sa utilizeze in mod regulat si corect prezervativul, pana ce se vor afla mai multe detalii despre aceasta situatie", au mai precizat expertii.

O serie de studii suplimentare sunt in curs de organizare pentru a afla cat timp ramane virusul Ebola in lichidele corporale ale supravietuitorilor, pentru a intelege mai bine riscul de raspandire a Ebola prin intermediul relatiilor sexuale, potrivit cercetatorilor. In cazul in care Ebola se transmite pe cale sexuala, nu exista informatii despre rata sa de raspandire. Supravietuitorul implicat in cazul expus a intretinut relatii sexuale cu o alta femeie, in lunile februarie si martie, dar aceasta persoana nu a contractat boala.

Citeste si:
Cine este politistul acuzat ca ar fi intretinut relatii sexuale cu...
Cine este politistul acuzat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.