Antidepresivele luate in timpul sarcinii pot dezvolta sindromul deficitului de atentie la copii (ADHD) dupa nastere.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sau sindromul deficitului de atentie insotit de hiperactivitate se manifesta prin dificultati de concentrare si de indeplinire a unor sarcini complexe.

Tulburarea afecteaza intre 3% si 5% dintre copiii de varsta scolara din Franta, potrivit mai multor studii, si este caracterizata frecvent prin dificultatea de a sta linistiti, a-si astepta randul si printr-un comportament impulsiv.

In studiul publicat in revista Molecular Psychiatry (parte a grupului Nature), expertii de la Massachusetts General Hospital spun ca "se observa un risc persistent de aparitie a ADHD dupa expunerea la antidepresive, mai ales in primul trimestru" al sarcinii.

Acest studiu statistic a fost realizat pe baza datelor oferite de un sistem de ingrijire a sanatatii din nord-estul Statelor Unite ale Americii, pe 2.243 de copii cu ADHD si alti 1.377 suferind de autism.

Scopul initial era de a stabili daca exista o legatura intre tratamentul cu antidepresive in timpul sarcinii si un risc crescut de autism la copii, dupa cum au sugerat anterior alte studii.

Referitor la aceasta intrebare, cercetatorii au estimat ca, in cele din urma, legatura este "nesemnificativa", odata luat in calcul un alt factor cu potential agravant pentru autismul la copii: starea depresiva a mamei.

Pe de alta parte, expertii au descoperit ca asocierea dintre antidepresivele luate de mama in timpul sarcinii si riscul de ADHD al copilului este "semnificativa".

Totusi, acest risc ramane "scazut in termeni absoluti", rezultatele studiului putand fi afectate de erori de clasificare, subliniaza cercetatorii, care fac apel la realizarea de studii complementare pe acest subiect.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Intr-un comentariu separat, psihiatrul britanic Guy Goodwin se arata prudent. Medicul considera "limitat" domeniul de realizare a studiului si estimeaza ca fiind "posibil si chiar probabil" ca efectul observat sa fie legat de riscul genetic crescut de mostenire, de la mama, a predisupunerii la probleme psihiatrice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.