Despre sarcină se spun multe lucruri bune, însă nu prea se discută despre provocările cu care se confruntă majoritatea femeilor în cele nouă luni. Pe lângă starea de greață specifică primului trimestru și creșterea normală și inevitabilă în greutate, există o serie de afecțiuni, considerate unele mai tabu ca altele, cu care se confruntă viitoarea mamă.

Una dintre cele mai comune probleme întâlnite la femeile însărcinate este constipația. Din cauza creșterii concentrației de progesteron, mușchii intestinali se relaxează, iar procesul de digestie încetinește. Totodată, creșterea în dimensiuni a fătului pune presiune pe intestine și determină un tranzit intestinal lent. Pe lângă aspectul hormonal, sedentarismul, administrarea de suplimente cu fier și o dietă săracă în fibre pot determina apariția constipației. Constipația este principala cauză a apariției de hemoroizi la gravide.

Cum poți preveni hemoroizii când ești însărcinată?

Din fericire, prin anumite schimbări în stilul de viață, în perioada sarcinii, poți micșora riscul sau chiar preveni apariția hemoroizilor. Iată ce poți face diferit:
Ai grijă la alimentație

În perioada sarcinii este foarte important să ai o alimentație echilibrată, care nu numai că va ajuta fătul să se dezvolte sănătos, ci va contribui și la prevenirea hemoroizilor. Introdu în dieta ta legume, fructe, nuci și alte tipuri de oleaginoase, cereale integrale, proteine de înaltă calitate și lactate. În schimb, evită cele mai comune alimente interzise în hemoroizi, cum ar fi făina albă, orezul alb, dulciurile, cafeaua, băuturile carbogazoase și condimentele iuți. Un alt secret poate fi evitarea exceselor, mai ales în ceea ce privește consumul de carne, ouă sau lactate.

Hidratează-te constant

În completarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, este foarte importantă o hidratare optimă. Consumul de lichide susține o digestie sănătoasă, contribuie la menținerea unor scaune mai moi și te ajută să previi constipația, care se află în strânsă legătură cu hemoroizii.

Citeste si:
Supozitoare hemoroizi versus creme: care este mai eficient pentru...
Supozitoare hemoroizi versus...

Încearcă să fii activă

Atunci când stai prea mult timp în picioare sau așezată, crește presiunea asupra venelor pelviene. Pentru a preveni hemoroizii, încearcă să iei scurte pauze pentru a te deplasa și a-ți îmbunătăți circulația sângelui. Totodată, dacă ai fost o fire activă înainte de a rămâne însărcinată, este recomandat să menții acest obicei, pentru o digestie sănătoasă.

Cum poți trata hemoroizii dacă aceștia și-au făcut deja apariția?

Dacă boala hemoroidală și-a făcut deja apariția și îți creează neplăceri, poți lua următoarele măsuri pentru tratarea ei:

Utilizează creme sau supozitoare

De îndată ce hemoroizii au apărut, este indicat să aplici, local, crème, unguente sau supozitoare care conțin substanțe precum tribenozidă, pentru a vindeca hemoroizii, și lidocaină, pentru ameliorarea mâncărimii, a durerii și a senzației de arsură. Ai grijă ca produsul pe care îl vei alege să nu conțină cortizon sau alte substanțe interzise pe perioada sarcinii.

Citeste si:
Sensy, pe ultima sută de metri cu sarcina. A ales deja numele...
Sensy, pe ultima sută de...

Introdu băi calde de șezut în rutina zilnică

Pregătește-ți în fiecare zi băi de șezut cu ceaiuri precum mușețel, coada șoricelului, pelin, busuioc, tătăneasă sau afin, care contribuie la reducerea inflamației și la calmarea durerii cauzate de hemoroizi. După aceste băi, poți aplica local un unguent cu gălbenele.

Schimbă-ți dieta

Chiar dacă hemoroizii sunt deja prezenți, este important să îți modifici dieta și să consumi alimente bogate în fibre și apă, care ajută la obținerea unor scaune mai moi și la reducerea presiunii puse asupra venelor rectale.

Consultă-te cu un medic

Dacă toate metodele încercate acasă nu funcționează, iar simptomele îți creează disconfort major, este indicat să te adresezi unui medic. În general, hemoroizii aflați într-un stadiu avansat de evoluție nu răspund la tratamentele aplicate la domiciliu.

Citeste si:
Georgiana Lobonț, noi detalii despre sarcină. Crede că va avea...
Georgiana Lobonț, noi detalii...

Prin urmare, menținerea unui stil de viață echilibrat nu numai că te ajută să fii mai energică și mai sănătoasă, ci te poate ajuta și la prevenirea constipației și, implicit, a hemoroizilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Decembrie 2023 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.