Pestera Chauvet din sudul Frantei, decorata cu cele mai vechi picturi rupestre cunoscute pana in prezent, a fost inscrisa duminica in UNESCO.

Comitetul pentru patrimoniul mondial "a inscris Pestera ornata din Pont d'Arc, denumita si Chauvet-Pont d'Arc, din Ardèche, Franta, pe lista patrimoniului mondial", se afirma in textul adoptat de cele 21 de state membre.

La Paris, ministrul francez al Culturii, Aurèlie Filippetti, a salutat intr-o declaratie de presa inscrierea pe aceasta lista "a unei bijuterii a carei putere emotionala a ramas la fel de puternica astazi ca pe vremea conceperii sale".

Aflata la 23 de metri sub pamant, pe un platou din calcar din sudul Frantei, aceasta pestera reprezinta "o marturie unica si exceptional de bine conservata", a subliniat Comitetul UNESCO, conform MEDIAFAX.

"Vestigiile arheologice, paleontologice si artistice ale grotei ilustreaza ca nici o alta pestera de la inceputul paleoliticului superior frecventarea pesterilor pentru practici culturale si rituale", a adaugat Comitetul agentiei ONU pentru educatie, stiinta si cultura.

Ramasa inchisa vreme de 23.000 de ani dupa prabusirea unor roci, redescoperita pe 18 decembrie 1994 de trei speologi - Jean-Marie Chauvet, Christian Hillaire si Eliette Brunel -, pestera Chauvet contine mai bine de 1.000 de desene, "expresii remarcabile ale primei creatii artistice a omului", in paleoliticul superior, in urma cu 36.000 de ani.

Acele desene pe stanca, operele unor barbati si femei din cultura Aurignac, contin un repertoriu bogat, cu 435 de reprezentari animale, ce prezinta 14 specii: ursi, rinoceri lanosi, lei, pantere, bizoni etc.

Zidurile dezvaluie, de asemenea, zeci de desene reprezentand formele unor palme umane, desenate atat in negru, cat si in alb, dar si reprezentari ale sexului feminin si, in fundul grotei, desenul exceptional conservat al unui corp feminin alaturi de un bizon.

Comitetul UNESCO a insistat asupra calitatii artistice a acestor desene: "arta stapanirii culorilor, asocierea picturii si a gravurii, precizia reprezentarilor anatomice si capacitatea de a da impresia volumelor si a miscarilor".

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

Pe solul pesterii se afla urmele reale ale unor gheare de urs, de doua ori mai mari decat o palma umana, si numeroase oseminte ale acelor animale feroce care hibernau in acea pestera.

Grota este situata in apropiere de un celebru pod natural, considerat o poarta de intrare in regiunea franceza Ardèche: pont d'Arc.

Exceptional conservata si mult mai mare decat pestera franceza Lascaux (ale carei picturi rupestre dateaza din urma cu 17.000 - 18.000 de ani), grota Chauvet contine mai multe sali si galerii, intinse pe o lungime de 800 de metri si cu inaltimi de pana la 18 metri.

"Aceste spatii contin toate atributele care definesc valoarea universala exceptionala", afirma Comitetul UNESCO. "Restrictiile de acces au permis mentinerea unei situatii practic identice aceleia din timpul descoperirii sale".

Citeste si:
Josep Borrell a avertizat că Rusia distruge în mod intenţionat...
Josep Borrell a avertizat că...

Spre deosebire de "verisoara" sa Lascuax, descoperita in 1940 si deteriorata dupa Al Doilea Razboi Mondial de dioxidul de carbon provenit din respiratia vizitatorilor, grota Chauvet nu a fost niciodata deschisa pentru publicul larg, iar o copie a ei, creata in regiune si denumita "Caverna de la Pont-d'Arc", va permite vizitatorilor sa admire reproduceri ale desenelor originale.

Pentru acest proiect deosebit, picturi, sculpturi, cabinete de arhitectura, scenografi si firme de constructii si-au unit competentele si expertizele pentru a reconstrui pe 3.500 de metri patrati un fel de "best of", la scara 1 la 1 (conforma cu realitatea), a pesterii adevarate. Aceasta reconstituire va fi deschisa pentru public incepand din primavara anului 2015.

Tot duminica, la Doha, Comitetul UNESCO a inclus alte cateva site-uri pe lista patrimoniului mondial: Delta Okavango (Botswana), Pesterile Maresha si Beit Guvrin (Israel), Peisajul podgoriilor din Piemont - Langhe-Roero si Monferrato (Italia), cele opt site-uri dintre Bursa - Cumalikizik (Turcia), orasul Pergam (Turcia) si site-ul preistoric Poverty Point (Statele Unite).

Citeste si:
Smiley, mesaj emoționant la început de an. Cum și-a făcut apariția...
Smiley, mesaj emoționant la...

Cea de-a 38-a sesiune a Comitetului UNESCO pentru patrimoniul mondial al umanitatii a inceput la Doha pe 15 iunie si se va incheia pe 25 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.