Capacitatea de a vedea viitorul si de a simti fenomene ciudate, definita drept "al saselea simt", este doar un mecanism cerebral, care a fost interpretat gresit, au aratat cercetatorii australieni intr-un studiu publicat in revista Plos One.

Cercetatorii australieni de la Scoala de stiinte ale psihologiei din Melbourne au afirmat ca abilitatea de a observa schimbari subtile nu este datorata perceptiei extrasenzoriale (ESP) - altfel spus, presupusa abilitate de a detecta la nivel inconstient lucruri si fapte situate dincolo de cele cinci simturi ale vazului, auzului, gustului, mirosului si pipaitului.

De fapt, creierul nu a avut timp sa proceseze informatiile care i-au fost puse la dispozitie, ramanand in schimb cu impresia vaga a unei schimbari pe care nu si-o poate explica pe deplin. In timpul experimentului efectuat de cercetatorii australieni, subiectii au primit seturi de cate doua fotografii color, in care aparea aceeasi femeie. In anumite cazuri, unele trasaturi ale femeii, de exemplu, coafura, apareau diferit in cele doua fotografii, scrie MEDIAFAX.

Subiectii vedeau fiecare fotografie timp de 1,5 secunde, cu o pauza de o secunda intre fiecare vizualizare.

Dupa ce vedea a doua fotografie, subiectul era intrebat daca detectase vreo schimbare si rugat sa aleaga dintr-o lista de noua schimbari posibile ale infatisarii femeii, de la cercei, ochelari si culoarea fardului pana la imbracaminte si coafura.

Rezultatele au aratat ca, in general, participantii la experiment detectau momentul cand aparea o schimbare, chiar daca nu puteau preciza ce anume se schimbase, ca si cum ar fi "simtit" ca se petrecuse o modificare in fotografie.

Cand acelasi experiment a fost efectuat folosindu-se alt test de genul "identificati diferentele", dar care nu era bazat pe chipuri, rezultatele au fost aceleasi.

"Exista convingerea larg raspandita ca observatorii pot avea experienta unei schimbari direct cu ajutorul mintii, fara a trebui sa se bazeze pe simturile vazului, auzului, gustului, mirosului si pipaitului pentru identificarea acesteia. Aceasta asa-zis abilitate este uneori denumita al saselea simt sau perceptie extrasenzoriala (ESP). Am reusit sa demonstram ca, in timp ce observatorii puteau simti fara greseala schimbari pe care nu le puteau identifica la nivel vizual, aceasta abilitate nu se datora unei perceptii extrasenzoriale sau celui de-al saselea simt (...). Este posibil ca scopul detectarii sa alerteze observatorul in legatura cu prezenta posibila a unei schimbari, astfel incat observatorul sa poata identifica schimbarea cu ajutorul atentiei focale", a declarat doctorul Piers Howe, de la Scoala de stiinte ale psihologiei din Melbourne.

Citeste si:
Celulele stem au propriul mecanism de aparare impotriva...
Celulele stem au propriul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.