Celulele stem nu au doar functia de a regenera tesuturile, ci au si propriul mecanism pentru a se proteja de infectiile bacteriilor, potrivit unui studiu realizat de spitalul universitar Charité din Berlin si de Institutul Max Planck de Biologie Infectioasa, relateaza EFE.

Studiul publicat de revista Nature Cell Biology a fost realizat pe baza unei infectii stomacale cu Helictobacter Pylori, iar autorii spera ca descoperirile sa ajute in viitor la detectarea precoce a riscului de cancer.

"Speram sa putem utiliza pe viitor cunostintele pentru a identifica pacientii infectati cu Helictobacter Pylori al caror mecanism de autoprotectie a corpului s-a deteriorat", a explicat directorul studiului Michael Signal.

Acestor pacienti li s-a oferit un ajutor terapeutic special, avand in vedere ca expertii considera ca au un risc mai mare de a dezvolta cancer de stomac pornind de la o infectie cronica cu aceasta bacterie.

Helicobacter pylori este o bacterie gastrica raspandita la nivel global, fiind prezenta la 50 - 80% din populatie.

Infectia cu aceasta bacterie este cauza majora de gastrita cronica si ulcer peptic; de asemenea studiile epidemiologice au confirmat asocierea infectiei persistente cu un risc crescut de aparitie a cancerului gastric.

Marea parte a celulelor care sunt afectate de aceste bacterii sunt inlocuite la scurt timp de celule sanatoase, astfel incat nu exista mari consecinte. Totusi, pot exista repercusiuni grave cand bacteriile ataca celulele stem, ceea ce poate determina aparitia de carcinoame.

Ceea ce demonstreaza actualul studiu este ca celulele stem se apara activ impotriva atacurilor bacteriilor, scrie Agerpres.

"Am putut observa ca celulele stem produc o proteina numita Interlectina 1", potrivit lui Signal.

Aceasta proteina impiedica bacteriile sa atace celulele stem si intervine atunci cand corpul detecteaza un atac bacterial, astfel incat organismul, daca mecanismul functioneaza, este in masura sa evite infectiile grave si aparitia unui carcinom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.