Primul "om bionic", un robot capabil sa vorbeasca si sa mearga, creat in intregime din componente sintetice, a fost expus joi la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington.

Robotul cu fata umana a fost creat de compania londoneza Shadow Robot cu scopul de a prezenta intr-o maniera inedita o serie de descoperiri medicale importante, cu ajutorul unor organe artificiale.

"Acesta nu este un siretlic. Este o evolutie a stiintei reale", a declarat Johnm Dailey, directorul muzeului din capitala americana.

Cu o inaltime de 183 de centimetri si o greutate de 77 de kilograme, robotul este personajul principal al unui documentar de o ora creat de Smithsonian Channel, intitulat "The Incredible Bionic Man", care va fi difuzat duminica.

Un "om bionic" a fost subiectul unui serial de televiziune din anii '70, "The Six Million Dollar Man", care prezenta aventurile personajului Steve Austin, un fost astronaut al carui corp a fost reconstruit cu ajutorul unor componente sintetice, dupa ce a fost la un pas de a muri.

Robotul expus la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington a costat 1 milion de dolari si a fost construit din 28 de componente artificiale create de companii inovatoare in domeniul biomedical. Aceste componente includ un pancreas, plamani, splina si un sistem circulator, scrie MEDIAFAX.

"Ideea din spatele acestui proiect a constat in asamblarea intr-un tot unitar a tuturor partilor de rezerva care exista deja pe piata pentru corpul uman in zilele noastre. Daca faci asta, cum ar arata un astfel de corp?", a declarat Bertolt Meyer, profesor la Universitatea Zurich din Elvetia, prezentatorul documentarului.

Robotul a fost modelat dupa Bertolt Meyer, care s-a nascut fara o mana si foloseste o proteza. El a asistat la prezentarea "omului bionic", care a fost vazut in timp ce facea cativa pasi stangaci, si a pompat sange artificial in sistemul circulator (transparent) al robotului. Robotul are o fata imobila si nu are piele. Este controlat de la distanta cu ajutorul unui computer, iar specialistii americani folosesc o serie de conexiuni Bluetooth pentru a controla miscarea membrelor "omului bionic".

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Inteligenta artificiala a robotului este limitata la un program computerizat de chat, similar cu aplicatia Siri pentru iPhone-urile create de Apple, a precizat Robert Warburton, inginer proiectant al companiei Shadow Robot.

"Persoanele care l-au creat au decis sa il programeze sa aiba personalitatea unui baiat in varsta de 13 ani din Ucraina. Asadar, robotul nu este tocmai cea mai politicoasa persoana cu care ai putea sa porti o conversatie", a adaugat el.

Asamblarea partilor componente a inceput in august 2012 si a avut nevoie de trei luni pentru a fi finalizata.

"Omul bionic" si-a facut debutul in Statele Unite saptamana trecuta, la evenimentul Comic Con din New York, si va ramane expus la Smithsonian National Air and Space Museum pe durata intregii toamne a acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.