Productia a fost un record, iar investiile minime.

Performantele obtinute in ultimii ani de marii agricultori autohtoni au reusit sa pozitioneze Romania printre tarile cu cele mai mari productii de cereale din Europa.

Lucrurile ar fi stat chiar mai bine daca agricultura de subzistenta nu ar fi avut o pondere imensa si daca s-ar fi investit in sistemul de irigatii. Intr-o era a tehnologiilor moderne, agricultura de subzistenta inca se mai practica la o scara mare in Romania. Din 1.270.000 de fermieri, circa 800.000 detin suprafete intre 1 si 5 hectare. In aceste conditii, cum cele mai multe ferme nu sunt modernizate, cei care reusesc sa puna Romania pe harta furnizorilor de cereale din Europa sunt circa 1% din agricultorii autohtoni, care detin jumatate din suprafata agricola, adica 5,2 milioane de hectare, scrie Capital.ro.

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), confirma ca plantele insamantate in toamna au avut parte ce conditii meteorologice prielnice, dar avertizeaza ca, din cauza secetei din iunie, porumbul sau floarea-soarelui par a avea mult de suferit. Totodata, ministrul Agriculturii sustine ca sudul tarii, Dobrogea si nordul Moldovei sunt cele mai afectate zone, iar din datele adunate din teren reiese ca mai mult de 350.000 de hectare sunt calamitate. Insa, in opinia agricultorilor, suprafata afectata de seceta ar fi mult mai mare, de peste 500.000 de hectare. Singura solutie pentru evitarea pagubelor create de seceta ar fi utilizarea unor sisteme de irigatii. In Romania exista o infrastructura pentru irigare ce se intinde pe 1,42 de milioane de hectare, insa, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), doar jumatate din instalatii functioneaza. Autoritatile au anuntat ca in ciuda faptului ca erau pregatite pentru a fi irigate 385.000 hectare, in 2016, s-au irigat in jur de 150.000 hectare. Fermierii refuza sa foloseasca reteaua existenta, deoarece aceasta este invechita si utilizarea ei devine foarte costisitoare. O lege care ar putea ajuta la reabilitarea infrastructurii de irigatii a fost adoptata, dar, din cauza lipsei de fonduri, nu poate fi aplicata. Pe langa seceta, o alta problema cu care se confrunta fermierii este distrugerea culturilor de catre porcii mistreti. Fermierii sustin ca animalele au facut asemenea ravagii in lanurile de porumb incat le dau peste cap toate planurile cu privire la recolta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.