Producatorul de petrol si gaze SOCAR din Azerbaidjan intentioneaza sa construiasca retele de gaze naturale in mai multe tari din Balcani, prioritate avand Albania, Muntenegru si Serbia, dupa ce compania a ajuns la un acord cu Grecia pentru preluarea distribuitorului elen DESFA, potrivit Kathimerini.

SOCAR acorda prioritate celor trei tari, intrucat Albania si Muntengru nu au retele de distributie de gaze naturale, in timp ce Serbia se confrunta cu un deficit semnificativ. Compania de petrol si gaze SOCAR este controlata de statul azer.

Potrivit MEDIAFAX, la baza planului se afla acordul semnat cu statul elen pentru preluarea a 66% din operatorul retelei de gaze naturale DESFA. Transferul participatiei va fi finalizat in urmatoarele luni.

Proiectul balcanic al SOCAR ar trebui sa beneficieze si de pe urma sinergiilor create cu implementarea gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), care va transporta gaze azere catre Grecia si Italia. SOCAR a intrat recent in consortiul care construieste TAP cu o participatie de 20%.

Oficialii SOCAR au prezentat deja guvernului elen proiectul, urmand ca acesta sa fie definitivat la sosirea sefilor companiei la Atena in octombrie.

Compania azera considera Grecia, in special DESFA, ca fiind o rampa de lansare pentru extinderea pe piata europeana a gazelor naturale si pentru utilizarea la capacitate maxima a gazoductului TAP, alimentat din exploatarea Sah Deniz din Azerbaidjan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.