Sport 8 August 2008 11:41
Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Belu, a vorbit in exclusivitate pentru NewsIn despre Jocurile Olimpice, dar si despre absenta sa din randul oficialilor romani prezenti in China, marturisind ca la alte editii, cand s-a pregatit pentru Olimpiada, i s-a spus ca ramane acasa.

NewsIn: Domnule Belu, cum vedeti delegatia Romaniei inainte de startul Jocurilor Olimpice?
Octavian Belu: Niciodata nu fac previziuni, pentru ca sunt doar niste speculatii, care nu pot lua in considerare participarile anterioare la Jocurilor Olimpice, numarul de atleti si conjunctura internationala. Nu cred ca exista vreun atlet care sa mearga la Olimpiada fara sa se gandeasca la o medalie. Pot sa vorbesc despre Victor Hanescu, el vine dupa un turneu castigat. Este un jucator care a ajuns la maturitate. O alta parte pozitiva este faptul ca tenisul feminin este in crestere.

NewsIn: Veti fi alaturi de sportivii romani la Beijing?
Octavian Belu: Nu merg la Beijing, trebuie sa ramana cineva si aici. Eu consider ca trebuie sa se deplaseze la locul competitiei sportivul cu tot staful, cei care asigura functionarea Casei Romaniei. Nu vad de ce ar trebui sa fiu prezent acolo. Am multe rezolvat. Este un Campionat European de baschet, mai sunt si probleme care nu pot fi amanate. Eu am mers la patru editii de Jocuri Olimpice, desi am pregatit sase. De fiecare data m-am pregatit, si inainte de a pleca mi se spunea ca nu merg. Nu stiu care au fost motivele.

NewsIn:
Cat de greu le va fi gimnastelor din Romania la Beijing?
Octavian Belu: Sansele principalelor favorite sunt egale. Foarte puternica este si echipa Chinei, si a Statelor Unite, si echipa Rusiei, care niciodata nu poate fi ignorata, chiar daca in ultimul timp nu a mai avut rezultate spectaculoase. Gimnastica va fi un pol de interes, ca de fiecare data. Cei mai indreptatiti sa prezinte situatia sunt cei care stau langa aceste fete zi de zi. Le-am urmarit la Nationalele de la Ploiesti, am vazut si cateva rezultate pe internet. Importanta in primul este starea de sanatate. O conditie este sa mergi la concurs cu gimnastele cele mai sanatoase.

NewsIn: Au aparut trei cazuri de dopaj in delegatia Romaniei inainte de Jocurile Olimpice. Cum va afecta acest lucru delegatia deja prezenta la Beijing?
Octavian Belu: Cei de acolo trebuie sa fie multumiti ca aceste cazuri au fost depistate acasa, si aceste sportive nu au ajuns acolo. In cazul in care ele ar fi fost testate pozitiv acolo am fi primit o amenda de 100.000 de dolari pentru fiecare sportiv dopat. Nu suntem noi prima delegatie careia i se intampla asta. Sa nu uitam de bulgari care au retras din concurs intregul lot de haltere. Si chinezii au eliminat anumiti sportivi depistati dopati. Aceste masuri preventive se iau si din cauza acestei amenzi, suma nefiind una mica. Apoi vine suspendarea pe doi ani. China chiar ar vrea ca aceasta pedeapsa sa fie pe viata. Alte tari vor sa trimita aceste cazuri in aria penalului si se poate ajunge la pedeapsa cu inchisoarea. Unii spun ca traficul de nandrolon este egal cu traficul de cocaina.

NewsIn
: In 2000, la Sydney, Romania a avut parte de cel mai controversat caz de dopaj, cel al Andreei Raducan. Cum a fost?
Octavian Belu: Andreea a spus chiar ea ca daca ramanea campioana olimpica era una dintre celelalte campioane. Dar, dupa acel caz, ea a devenit de o mie de ori mai cunoscuta si mai adulata. Ea a avut atunci un comportament extraordinar, ferm, ea fiind un copil in fata unei comisii medicale. Atunci ni s-a spus ca nu au ce face pentru ea, Olimpiada avand ca slogan: "Toleranta zero". Nimeni nu ne-a privit atunci ca fiind cu reputatia patata. Comitetul Olimpic International a sanctionat-o lunand medalia, dar a lasat-o sa concureze mai departe, a fost in finalele pe aparate. Pe de o parte, s-a vazut clar ca acea pastila nu a avut nicio influenta, dar si gestul CIO care nu a avut alta alternativa.

NewsIn: Ati fost la patru editii de Jocuri Olimpice. Cum este viata in Satul Olimpic?
Octavian Belu: Este foarte dinamica. Este ca un Turn Babel, se vorbesc toate limbile pamantului, se servesc mancaruri din toate bucatariile, pronind de la cea asiatica pana la cea europeana. Este o diversitate de culori, vezi tot felul de persoane, unele anonime, altele atat de cunoscute incat vrei sa iei masa cu ele. Este interesant sa te lovesti de un Nadal sau de un Federer. La inceput, acesti sportivi pot fi stresati, dar dupa ceva timp este ca si cum te-ai intalni cu vecinul de bloc, ii spui salut si mergi mai departe. Satul Olimpic impune un anumit ritm si de aceea este necesara sederea acolo. Pentru unii sportivi nu este asa, de exemplu echipa de baschet a SUA sau cea de gimnastica au stat in alta parte, pentru ca au dorit intimitate. Satul Olimpic este un furnicar, si pentru unii nu este benefic.

NewsIn:
Ce inseamna ceremonia de deschidere pentru Jocurile Olimpice?
Octavian Belu: Ceremonia de deschidere reprezinta momentul de varf al Olimpiadei, care creeaza de la inceput senzatia aceea de fabulos. Practic, este o prezentare a delegatiilor, posibilitatea lor de a trece prin acest moment unic de a defila si de a fi aplaudat de 100.000 de spectatori. Este un moment in care te prezinti tu, pe de alta parte este momentul de prim contact cu traditia tarii in care esti. Sa ne gandim ce va fi in China, unde probabil va fi o trecere prin istoria ei. La Beijing va fi cu totul si cu totul grandios.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.