Sport 19 Iulie 2008 23:29
Sezonul care va debuta la 26 iulie ar putea fi primul din istoria de 91 de ani a primei divizii din Romania in care toate cele 18 echipe ar dispune de nocturna, in cazul in care gruparile FC Brasov, Otelul Galati si Gaz Metan Medias vor finaliza in timp util lucrarile pentru realizarea instalatiilor de iluminat.

Primul meci de fotbal disputat in Romania sub lumina reflectoarelor a avut loc in urma cu 75 de ani, pe data de 13 septembrie 1933, gazda fiind arena "Romcomit" din Bucuresti, iar confruntarea a adus fata in fata echipele CFR Bucuresti si Ujpest Budapesta (scor 2-3).

"Farul", inainte de Steaua si Dinamo

Dupa "Stadionul Romcomit", demolat in anul 1934 din ordinul Regelui Carol al II-lea, pentru a face loc actualului complex studentesc de linga Facultatea de Drept, urmatoarea arena care a beneficiat de instalatie de nocturna a fost cea a formatiei Farul Constanta. Nocturna de pe stadionul Farul a fost ridicata in anul 1970, insa a fost folosita putina vreme. Instalatia avea sa fie repornita dupa lucrarile de modernizare la care a fost supusstadionul constantean in anul 1999. In 1976, s-a decis montarea unei instalatii de nocturna si la fostul stadion 23 August, arena demolata de curind.

"Cotroceni", singur stadion construit dupa '89

In 1991, stadionul din Ghencea a fost urmatoarea arena care a beneficiat de o instalatie de nocturna. In 1995, au fost finalizate lucrarile la arena "Cotroceni", apartinind Bancii Nationale a Romaniei, noul stadion - primul construit in intregime dupa Revolutie - avind o nocturna de 1.675 de lucsi.

Nocturna in Liga 3, la Electrosid Titu

In prezent, in Romania exista 22 de stadioane de fotbal dotate cu instalatii de nocturna, dintre care 15 in Liga 1, 6 in Liga 2 si unul in Liga 3, acesta din urma apartinind formatiei Electrosid Titu. In esaloanele inferioare, sapte formatii au stadioanele dotate cu instalatii asemanatoare: Ceahlaul Piatra Neamt, UTA si Dacia Mioveni (toate trei retrogradate din primul esalon la finalul sezonului 2007/ 2008), FCM Bacau, Progresul Bucuresti si FC CSM Ploiesti, in Liga 2. Formatia de liga a treia Electrosid Titu a inaugurat nocturna in octombrie 2007, cu ocazia unui meci amical disputat in compania echipei Rapid, pierdut cu 1-3.

Doar Gaz Metan Medias inca mai sta pe "intuneric"

Stadioanele echipelor CFR Cluj, Steaua, Rapid, Dinamo, Unirea Urziceni, FC Timisoara, FC Vaslui, Universitatea Craiova, Poli Iasi, Pandurii Tirgu Jiu, Farul Constanta, Gloria Buzau si FC Arges dispun de instalatie de nocturna, in timp ce nou promovata CS Otopeni va disputa meciurile de pe teren propriu pe stadionul "Astra", din Ploiesti, baza care beneficiaza de nocturna. Gloria Buzau este ultima echipa care si-a inaugurat instalatia de iluminat in meciul disputat, miercuri, in compania formatiei Universitatea Craiova. A 15-a formatie care va beneficia de nocturna va fi Gloria Bistrita, lucrarile urmind a se finaliza in cursul lunii iulie, in timp ce oficialii cluburilor Otelul Galati si FC Brasov se lauda ca vor dispune si ei de asa ceva cel mai tirziu in luna noiembrie. Nou promovata in prima liga, Gaz Metan Medias, este singura echipa care nu a demarat inca lucrari in acest sens.

Desi aproape toate cluburile din Liga 1 detin stadioane cu nocturna, LPF a programat meciurile din primele doua etape tot dupa-amiaza

Etapa 1


Simbata (26 iulie)

Ora 18.00

Universitatea Craiova - Poli Iasi

FC Brasov - Unirea Urziceni

Ora 19.30

FC Arges - FC Timisoara

Ora 21.00

Gloria Buzau - Farul Constanta

Ora 21.15

Rapid - Gloria Bistrita

Duminica (27 iulie)

Ora 18.00

Gaz Metan Medias - Otelul Galati

Ora 19.30

CS Otopeni - CFR Cluj

Ora 21.15

Pandurii Tirgu Jiu - Dinamo

@ Partida FC Vaslui - Steaua se va disputa miercuri, 30 iulie, de la ora 20.30, pentru a permite formatiei vasluiene sa evolueze in Cupa Intertoto.

Etapa 2


Simbata (2 august)

Ora 18.00

Gloria Bistrita - Universitatea Craiova

Otelul Galati - CS Otopeni

Ora 19.30

Unirea Urziceni - FC Arges

Ora 21.00

Farul Constanta - Rapid

Ora 21.45

FC Timisoara - Pandurii Tirgu Jiu

Duminica (3 august)

Ora 20.30

Poli Iasi - FC Vaslui

Dinamo Bucuresti - Gaz Metan Medias

Ora 21.00

Steaua Bucuresti - FC Brasov

Ora 21.45

CFR Cluj - Gloria Buzau


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.