Intre avocatul Doru Viorel Ursu, presedintele Comisiei de Disciplina a FRF, si Dumitru Dragomir, seful LPF, s-a declansat o lupta la baioneta. Decizia de a suspenda terenul echipelor Steaua si Rapid nu i-a picat bine lui "Corleone", a carui soarta se afla mereu in mina cluburilor. Mai mult, Dragomir impartaseste valorile latifundiarului si se simte atins de sanctiunile aplicate stelistului Gigi Becali.

El insusi anchetat de FIFA, acum citiva ani, pentru propagarea ideilor xenofobe prin intermediul revistei "Atac la persoana", al carei proprietar era, seful ligii nu poate fi de acord cu incercarile de asanare a fotbalului romanesc. Nici oponentul sau, Doru Viorel Ursu, nu este o mironosita.
Cind avocatul a fost nas la casatoria intre doi copii minori de etnie rroma, Europa s-a intrebat daca romanii sint in toate mintile. In plus, actualul presedinte al comisiei federale a ramas in istorie ca ministrul de interne in mandatul caruia s-a organizat represiunea salbatica a protestatarilor din Piata Universitatii, in 13-15 iunie 1990.

Conflictul dintre Ursu si Dragomir a pornit de la o declaratie aparuta luni, in "Evenimentul zilei". "Am observat ca, dupa decizia luata impotriva echipei Steaua, domnului Dragomir ii pare rau ca liga nu mai are in subordine comisiile. Ne-a parasit el Iliescu, daramite...", spunea atunci Ursu. Dragomir n-a stat pe ginduri si a iesit imediat la contraatac. In "Gazeta Sporturilor" de ieri a aparut un articol intitulat: "Vine Doru Viorel Ursu baut la sedintele Comisiei de Disciplina?". Titlul era explicat printr-un interviu in care Dragomir lasa sa se inteleaga acest lucru, fara sa-l afirme raspicat.

Presiuni din afara

Recentele decizii ale comisiei au produs indignare printre cei pedepsiti. "De ce s-au luat tocmai acum masuri? Cei din tribuna injura de multa vreme...", a intrebat Razvan Lucescu, antrenorul Rapidului. Si mai revoltati au fost oficialii stelisti. Gigi Becali, cel care ameninta cu bataia si jigneste in stinga si-n dreapta, spune ca e nevinovat.

La comanda stapinului sau, presedintele executiv Mihai Stoica se sufoca si el de indignare, strigind ca Steaua e victima unui complot. Nici un cuvint despre permanentele instigari la violenta si aluziile rasiste transformate in politica de club prin difuzarea lor la statia de amplificare. Oficialii stelisti n-au regretat nici un moment jignirile adresate adversarilor care le-au calcat pragul. Incremeniti in trecut si obisnuiti cu metehne vechi, "oamenii de fotbal" din Divizia A ar vrea sa nu se schimbe nimic, iar tavalugul schimbarilor care vine peste ei le ameninta universul vicios.

Dupa ce luni a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Romania a intrat intr-o noua faza, iar pina in 2007 trebuie sa demonstreze ca este pregatita sa se alature lumii civilizate.

Manifestari primitive, precum cele ale lui Gigi Becali si ale altora ca el, au atras privirea revoltata a Europei asupra Bucurestiului. Si America e ingrijorata. Un congresman american a trimis Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti o scrisoare in care cere lamuriri despre limbajul folosit in fotbalul nostru.

Au reactionat sase ambasade occidentale

Comisia Nationala pentru Combaterea Discriminarilor a fost sesizata, dupa meciul Steaua-Rapid, de numeroase organizatii neguvernamentale din tara si din strainatate, dar si de sase ambasade occidentale! Pentru nesabuitii din fruntea gruparii "ros-albastre", aceste lucruri nu reprezinta insa decit semnele unei cabale universale impotriva echipei. Recent, Gigi Becali a cerut sa fie ascultate telefoanele ziaristilor care-l critica, pentru a se demonstra ca acestia sint "tradatori" in slujba strainatatii. Discursul sau delirant este vecin cu paranoia. Latifundiarul pare foarte aproape de punctul in care va incepe sa acuze serviciile straine de complot impotriva echipei sale, iar pe omuletii verzi de pe Marte - de simpatii dinamoviste.
In acest climat frizind nebunia mai exista si oameni rationali. In repetate rinduri, Loti Bölöni a cerut izolarea lui Gigi Becali. Membrii CNCD au sanctionat excesele cu amenzi.

Ralu Filip, presedintele CNA, a solicitat televiziunilor sa stopeze avalansa de mesaje violente si de jigniri ale patronului stelist. Societatea civila a reactionat, de asemenea, destul de prompt. Din pacate, aceste luari de pozitie n-au avut inca efect. Pina acum, acest comportament a facut doar victime colaterale: suporterii, crainicul stadionului, jucatorii si cluburile. Gigi Becali, principalul vinovat pentru deteriorarea atmosferei in fotbalul romanesc si pentru derapajul antidemocratic, a ramas neatins, obladuit de autoritati, conducatorii federatiei si ai ligii.