Sport 16 Iunie 2008 04:42
Reprezentativa masculina de handbal a Romaniei a revine in elita lumii, dupa 12 ani de absenta, trecand cu bine de barajul cu Muntenegru, cu scorul general de 56-55

Romanii au invins sambata, la Oradea, nationala Muntenegrului, scor 29-24, in meciulretur din baraj, dupa ce in prima mansa, disputata in urma cu o saptamana, pierdusera in deplasare la o diferenta de patru goluri, scor 27-31.

Ziua informeaza ca ultima participare a reprezentativei masculine de handbal a Romaniei la un turneu final mondial dateaza din 1995, cand tricolorii au obtinut un modest loc 10 in Islanda.

In 2007 cu ajutorul antrenorului Aihan Omer, handbalistii au spart in sfarsit ghinionul, sambata. Performanta calificarii la Mondiale vine la o luna dupa ce Omer a reusit sa castige cu UCM Resita Cupa Challenge pentru a doua oara consecutiv.

„Am luptat doi ani pentru Omer“
Unii dintre oficialii federatiei au refuzat colaborarea cu selectionerul Aihan Omer, insa, in cele din urma, acesta a fost adus cu forta pe banca tehnica.

„Am luptat doi ani sa-l pun pe Omer la nationala, iar acum am si acceptul lui Gatu (n.r. - presedintele federatiei) pentru continuitate“, a declarat pentru Evenimentul Zilei, Petru Paleu, vicepresedintele forului roman de handbal, omul care, din postura de patron, a reusit sa duca pentru prima oara o echipa de club din Romania in Liga Campionilor.

Au spart ghinionul
Ghinionul echipei, s-a spart acum, impotriva Muntenegrului, pe care Romania a eliminat-o in barajul pentru Campionatul Mondial din 2009 dupa doua manse senzationale. A fost 27-31 in meciul tur, din Muntenegru, dar romanii au reusit sa recupereze si sa invinga cu 29-24 in returul de la Oradea, revenind astfel la masa bogatilor.

Returul a fost ingrozitor de greu si s-a mers aproape tot meciul "cap la cap" sau cu doar 1-2 goluri avans pentru tricolori: 3-2 (minutul 6), 7-7 ('20), 13-11 (pauza), 17-15 ('39), apoi a fost o zvacnire a tricolorilor, care au ajuns si la 24-18 ('47), insa lucrurile au parut a reintra pe fagasul normal, 24-22 ('54). Ultimele cinci minute au fost dramatice. Lui Ghionea nu i s-a acordat gol valabil de la 7 metri, la 26-23, Iacob a gresit o pasa in atacul urmator, Rudi Stanescu a aparat de trei ori consecutiv, Timofte a marcat salvator pentru 27-23 ('58), muntenegrenii au comis fault in atac si au primit eliminare de 2 minute, Ghionea a transformat un 7 metri (28-23, '59), Stanescu apara, Buricea marcheaza golul victoriei, iar scorul final e stabilit de Muntenegru, 29-24! Marcatorii echipei Romaniei au fost Ghionea 11, Iacob 7, Petrea 3, Toma si Buricea cate 2, Paraianu, sania, Rohozneanu si Timofte cate 1, relateaza Romania Libera. De la Muntenegru s-au remarcat Muratovici si Svitlica, cu cate 6 goluri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.