Sport 30 Mai 2008 01:00
Piturca pregateste o strategie ultradefensiva la Euro. Din lotul pentru turneul final, 10 dintre cei 20 de jucatori de camp sunt fundasi!

Cu apararea la atac! Cam asa se pare ca va suna deviza Romaniei la Campionatul European din Elvetia si Austria. Selectionerul Victor Piturca si-a compus un lot care se evidentiaza prin numarul mare de fotbalisti cu profil defensiv. Nu mai putin de 10 din cei 20 de jucatori de camp convocati de tehnicianul nostru sunt fundasi de meserie, „mijlocasii“ Chivu si Radoi adaugandu-se celor opt aparatori „oficiali“ din lot. Dintre echipele Grupei C, Romania are cei mai putini atacanti (patru). Franta are opt varfuri, Olanda sapte, iar Italia - sase.

Formula defensiva e stabila
Toate aceste indicii ne trimit cu gandul la tactica lui Iordanescu la Mondialele din SUA ’94, cand Romania s-a calificat pana in „sferturi“, invingand Columbia si Argentina, mizand pe cartea contraatacului, cu o formula ticsita de fundasi si „presarata“ cu 2-3 oameni ofensivi. Ramane de vazut daca reluarea temei, la 14 ani distanta si cu o garnitura total diferita, va da aceleasi roade. Apararea este compartimentul care ofera cele mai multe variante, dar naste cele mai putine dubii. E clar ca Bogdan Lobont va fi strajerul portii, iar linia defensiva va avea alcatuirea Contra - Goian - Tamas - Rat. Dintre rezervele Sapunaru, Ghionea, Moti si Stefan Radu, prima varianta pentru inlocuire pare fundasul lui Lazio, care ar putea juca atat in centru, cat si pe banda.

Multi cu „carca“, putini „creativi“
In linia mediana, Victor Piturca a anuntat ca vor fi schimbari de la meci la meci, intrucat jucatori precum Mirel Radoi si Cristi Chivu nu pot juca doua partide consecutive la intensitate maxima din cauza problemelor medicale. Fundasi de profesie, cei doi, alaturi de care ar putea sa apara si Codrea, vor avea - desigur - sarcini defensive, in timp ce Mutu, alaturi de Cocis sau Dica, vor fi responsabili cu creativitatea. In banda dreapta, Florentin Petre si Banel Nicolita par a avea sanse egale.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.