Proliferarea intolerantei in fotbalul romanesc si puseul aparut saptamina trecuta, la meciul Steaua-Rapid 0-0, au fost posibile si din cauza pasivitatii autoritatilor. Guvernul a adoptat acte normative in aceasta privinta inca de anul trecut, dar federatia, liga, cluburile si fortele de ordine n-au luat niciodata in seama aceste reglementari. Astfel s-a ajuns ca intoleranta sa treaca din galerie in tribuna oficiala a celui mai important club din tara: Steaua.

Atitudinea incitatoare a sefilor de la Steaua nu este de data recenta. Patronul Gigi Becali a amenintat, a jignit si agresat nestingherit fara ca FRF si LPF sa-l traga macar o singura data de urechi. Exemplul sefului s-a raspindit rapid. Echipele vizitatoare sint constant jignite de la statia de amplificare a stadionului Ghencea, sub privirile ingaduitoare ale tuturor sefilor din fotbalul romanesc. Saptamina aceasta, dupa evenimentele de la Steaua-Rapid, autoritatile au amendat clubul si crainicul stadionului, iar LPF a decis ca Steaua si Rapid sa joace un meci de pe propriul teren fara spectatori. Urmatoarea reactie a venit din partea organizatiilor care apara drepturile tiganilor. Conducatorii acestora au anuntat ca vor da in judecata Steaua.

FRF a refuzat banii UEFA

Desi sloganurile rasiste sint prezente de multi ani pe stadioanele Romaniei, FRF a adoptat politica strutului. UEFA a pus la dispozitia federatiilor fonduri destinate combaterii rasismului pe stadioane, dar Mircea Sandu a refuzat banii. Federatia pare sa iasa din letargie abia acum. "UEFA ne poate pune la dispozitie pina la 30.000 de euro, dar trebuie sa prezentam un program cu masuri concrete. Este vorba de dubla finantare", ne-a explicat ieri Cristi Bivolaru, seful departamentului de relatii internationale al FRF. Oficialul federal a adaugat ca "acum se va initia un program si la noi. Vom colabora cu institutiile abilitate". Oficialul FRF, care este si observator UEFA, recunoaste ca n-a intilnit pe nici un stadion european un comportament asemanator celui avut de crainicul de pe "Steaua".

"Sa nu se mai strige impotriva noastra"

Gelu Duminica, presedintele Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", afirma ca asociatiile rromilor din tara vor actiona clubul Steaua in judecata. "Leon Mann, ofiterul de presa al UEFA, a confirmat ca FRF a refuzat banii destinati pentru combaterea discriminarii. Organizatiile rrome din tara analizeaza acum pasii pentru ducerea acestui caz in instanta. Nu e prima oara cind luam atitudine. Noi am miriit mereu, dar legea in vigoare spune ca un astfel de caz nu poate ajunge in instanta pina cind Consiliul National Contra Discriminarilor nu sanctioneaza in prealabil cazul. Acum a fost prima data cind CNCD s-a autosesizat si a luat masuri, iar noi putem sa ducem speta mai departe. Nu stiu cum se va termina procesul, nu stiu ce ar putea pati clubul Steaua. E un vis sa nu se mai strige impotriva tiganilor pe stadioane", a incheiat Duminica.

Gigi Becali vede un complot

Gigi Becali, patronul gruparii din Ghencea, a descoperit ieri un "complot" international indreptat impotriva sa prin intermediul presei. "S-a scris despre Steaua legionara, despre rasism, xenofobie, violenta, iar toate astea pot afecta imaginea clubului in Europa. Sa fie ascultate telefoanele tuturor jurnalistilor, pentru ca prin presa se poate dezinforma opinia publica, iar printre ziaristi pot fi agenti straini. Sa le asculte la toti, sa vedem care sint nenorocitii in tara asta", a rabufnit latifundiarul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.