Sport 28 Mai 2008 13:04
Fotbalistul Cristian Chivu a fost audiat, luni, de procurorii anticoruptie, in dosarul transferurilor, audierea sa avand loc la sediul Federatiei Romane de Fotbal, au declarat, marti, pentru NewsIn, surse judiciare.
Potrivit surselor, audierea lui Chivu ar fi avut loc la sediul FRF, si nu la DNA, datorita iesirii la rampa a selectionerului echipei nationale, Victor Piturca, care a declarat ca nu-si va lasa jucatorii aflati in cantonament sa se prezinte la Parchet.

"Este posibil ca el sa fi fost intrebat despre episodul dinaintea transferului sau de la AS Roma la Inter Milano. Atunci a aparut informatia ca Chivu avea oferta si de la Real Madrid, insa nu ar fi ajuns la clubul Spanilo datorita unor comisioane prea mari care ar fi fost solicitate de fratii Becali, anchetati in acelasi dosar. Probabil ca procurorii vor sa vada daca treaba cu solicitarea comisioanelor era o practica curenta a lui Giovani si Victor Becali", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.

Fostul fotbalist Florin Prunea, director in cadrul Federatiei Romane de Fotbal, a fost audiat, vineri, 23 mai, la DNA, in calitate de martor, el declarand, la iesire, ca a fost intrebat de procurorii anticoruptie in legatura cu transferul jucatorului Florin Bratu la Galatasaray.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru NewsIn, ca legatura lui Prunea cu acest caz este legata de faptul ca a fost presedintele Comisiei pentru acordarea licentei de impresar din cadrul Federatiei Romane de Fotbal (FRF), care a verificat respectarea legislatiei sportive in ceea ce priveste transferul fotbalistului Florin Bratu de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Instanbul.

Ancheta la nivelul FRF s-a facut in anul 2006 si s-a soldat cu retragerea licentei de impresar pentru Ioan Becali, urmarit penal de DNA in acest dosar, care a mai fost si amendat cu 40.000 de dolari.
De asemenea, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, care a reprezentat clubul Rapid la negocierile pentru transferul lui Bratu, desi nu avea licenta de agent la data realizarii transferului, a primit si el o amenda de 40.000 de dolari.
Tot atunci, clubul Rapid, amendat cu 20.000 de dolari, a fost sanctionat tocmai pentru ca l-a imputernicit pe Gheorghe Popescu sa-l reprezinte in aceasta tranzactie.
Fostul actionar al clubului Dinamo, Vladimir Cohn, a fost audiat, joi, la DNA, in calitate de martor, in dosarul in care procurorii ancheteaza transferurile in strainatate ale unor jucatori romani de fotbal, el declarand ca nu a avut nicio responsabilitate in aceste contracte.
Totodata, si Cosmin Contra a fost audiat, joi, la DNA, in legatura cu transferul sau de la Dinamo la Deportivo Alaves in iunie 1999.
Suma regasita de procurori in contabilitatea clubului Dinamo Bucuresti este de 800.000 de dolari, se arata in ordonanta prin care procurorii au inceput, in ianuarie, urmarirea penala impotriva a zece patroni si impresari.

Saptamana trecuta, procurorii i-au citat pentru audieri pe toti membrii Consiliului de Administratie de la Dinamo din perioada cand au fost facute mai multe transferuri.
Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo, Nicolae Badea, s-a prezentat, pe 15 mai, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA),aentru audiat in calitate de martor in dosarul in care procurorii ancheteaza transferurile in strainatate ale unor jucatori romani de fotbal.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a fost si el audiat, in data de 26 martie, de procurorii DNA in dosarul in care acestia ancheteaza modul in care au fost efectuate mai multe transferuri din fotbalul romanesc.
Mircea Sandu a declarat ca, din punctul sau de vedere, transferurile s-au efectuat in mod corect pana acum. In calitate de martori, in acest dosar au mai fost audiati, pana in prezent, fostul international Cristi Dulca si Marcel Lazareanu, fost presedinte al Universitatii Cluj.
Vizati de ancheta DNA in dosarul transferurilor internationale din fotbal sunt impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti - Gheorghe Copos, avocatul Sica Puscoci, fostul director al clubului de fotbal Otelul Galati - Mihai Stoica, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul presedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, presedintele clubului de fotbal Gloria Bistrita - Jean Padureanu si actionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Netoiu. In ultima luni, atat cei impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, cat si alti fosti sau actuali presedinti de cluburi au fost audiati de procurorii anticoruptie.

Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva celor zece, in data de 10 ianuarie, in baza raspunsurilor primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara.

Din probele administrate, a rezultat ca persoanele implicate in acest dosar, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.
Astfel, conform probelor administrate a rezultat ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

Potrivit procurorilor, in dauna celor patru cluburi, s-a creat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, prejudiciul in dauna Federatiei totalizand aproximativ 600.000 euro.
In perioada 14 - 17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.