Controalele Garzii Financiare din anul 2003 au scos la iveala datorii imense catre bugetul de stat ale cluburilor din Divizia A si nu numai. Asa-zisul fotbal romanesc sarac prejudiciase statul cu sume intre cateva sute de milioane si peste 100 de miliarde, dovedind, cu aceasta ocazie, ca "sportul rege" autohton produce bani, dar acestia nu se regasesc si in plata impozitelor legale facuta de orice firma sau persoana fizica. Printre nereguli des-intalnite la cluburile de fotbal ar fi necuprinderea in veniturile de natura salariala a primelor de joc si a indemnizatiilor acordate jucatorilor, evitarea platii sumelor destinate fondului special de solidaritate pentru persoanele cu handicap, iar cea mai "desteapta" idee a fost crearea a doua societati non-profit.

Printr-o societate erau platiti fotbalistii cu salarii de maximum 3 milioane de lei, pentru care se achitau impozitele aferente, iar drepturile de reclama, sponsorizari si televizare erau cesionate la alta societate non-profit, care platea jucatorii cu sume intre 10.000 si 150.000 de dolari anual, fara sa se mai plateasca vreun impozit! Presedintii de cluburi s-au suparat, la vremea respectiva, pe organele de control ale Ministerului Finantelor, opinand ca acestea au facut exces de zel.

Comisie mixta pentru stingerea litigiului

La inceputul lui 2004, conducatorii din fotbalul romanesc care aveau litigii financiare cu statul au hotarat infiintarea unei comisii mixte formate din specialisti in contabilitate ai gruparilor de fotbal si inspectori din cadrul Ministerului Finantelor pentru a gasi o modalitate amiabila de rezolvare a problemei datoriilor. Lucrarile acestei comisii nu au fost facute publice, dar se presupune ca, intr-un final, cluburilor li s-au reesalonat datoriile. Astfel, daca majoritatea echipelor din prima liga erau datoare catre stat la finele lui 2003, in prezent, doar FC National figureaza cu restante la bugetul de stat!? Pe actuala lista nu se mai regasesc Steaua (105,6 miliarde lei), de fapt fosta societate ce a condus clubul "militar", Rapid (66 miliarde lei), Dinamo (50 miliarde lei), FC Brasov (18 miliarde lei), Otelul (17,4 miliarde lei), FC Arges (14 miliarde lei), Ceahlaul (10 miliarde lei), Apullum (5,4 miliarde lei), FCM Bacau (4,6 miliarde lei), Universitatea Craiova (4 miliarde lei), Gloria Bistrita (500 milioane lei). In schimb, s-a marit numarul formatiilor din esaloanele inferioare, care au acumulat datorii remarcabile la bugetul de stat. Nu trebuie uitat ca, tot in 2003, Federatia Romana de Fotbal a fost depistata cu un nou deficit la bugetul de stat, in valoare de 27 miliarde lei, Mircea Sandu militand, bineinteles, pentru reesalonarea platii!

Lista datornicilor din fotbal la finele lui 2003

Steaua (fosta societate) - 105,8 miliarde lei

Rapid - 66 miliarde lei

Dinamo - 50 miliarde lei

FC National - 33 miliarde lei

FC Brasov - 18 miliarde lei

Otelul - 17,4 miliarde lei

FC Arges - 14 miliarde lei

Ceahlaul - 10 miliarde lei

Apullum - 5,4 miliarde lei

FCM Bacau - 4,6 miliarde lei

Univ. Craiova - 4 miliarde lei

Gloria Bistrita - 500 milioane lei

UTA - 2,82 miliarde

Minaur Zlatna - 2,7 miliarde lei

Precizia Sacele - 2 miliarde lei

Gloria Buzau - 2,4 miliarde lei

CFR Cluj - 478 milioane lei

Cimentul Fieni - 691,7 milioane lei

Dacia Unirea Braila - 470 milioane lei

Unirea Urziceni - 400 milioane lei

FC Baia Mare - 71 milioane lei

Corvinul Hunedoara* - 880 milioane lei

FC Onesti* - 35 miliarde lei

* Clubul hunedorean s-a retras din seria a III-a a Diviziei A din cauza problemelor financiare, iar FC Onesti s-a desfiintat!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.