Vreo 40 de organizatii care lupta impotriva discriminarii in general si prin mass-media in particular au considerat ca manifestarile rasiste de la meciurile Steaua-Rapid nu mai pot fi tolerate. Ultima partida a umplut practic paharul de urlete. Semnalul l-a dat, inca inainte de meci, George Becali care, intr-o emisiune televizata, il sfatuia de zor pe George Copos sa nu-si riste viata venind pe stadion.

In timpul meciului, galeria stelista a atins punctul de fierbere rasista cu viguroasa contributie a de-acum celebrului ziarist de la Europa FM, Gabriel Safta. In rolul lui de ultra DJ de stadion, numitul Safta promova o atmosfera pronuntat rasista, ba din ilustratie muzicala, ba chiar cu urari sangeroase. In sfarsit, dupa meci, Razvan Lucescu a riscat un repros adresat lui Safta si a incasat la randul lui cateva expresii din arsenalul specific clubului Steaua ("Bai, tarane, tigan ordinar!").

Asa ca, pana una-alta, conducerea clubului Steaua si Gabriel Safta insusi sunt reclamati din peluza societatii civile pentru incitare la ura de rasa. Iar ca sa stie si invinuitii de ce li se intåmpla chestia asta, le recomandam ca bibliografie Constitutia Romåniei, Codul Penal (art. 316), Legea 27/2004 si OUG 31/2002. Sau, mai pe intelesul lor, cel mult 5 ani la mititica. V-ati innegrit, baieti?

* Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS
Agentia de Monitorizare a Presei - AMP Academia Catavencu
Conventia Organizatiilor de Media - COM (36 organizatii de media)
Centrul de Resurse Juridice - CRJ
Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi - CRCR
Biroul European de Informare al Romilor - ERIO


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.